Równania rekurencyjne, metoda przewidywań

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
Sasuke Uchiha
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 8 sty 2015, o 19:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 3 razy

Równania rekurencyjne, metoda przewidywań

Post autor: Sasuke Uchiha »

Hejka, męczę się już od dłuższego czasu nad takim zadankiem, i za nic w świecie nie mogę się doliczyć współczynników w metodzie przewidywań, nie jestem też pewien jak w ogóle rozpisać to co przewiduję. Może ktoś byłby w stanie mi to trochę rozpisać?

\(\displaystyle{ T_{n}=5T_{n-1}-8T_{n-2}+4T_{n-3}+2^{n}-2n^{2}+n-1}\)

Warunki początkowe:
\(\displaystyle{ T_{0}=1, T_{1}=1, T_{2}=2}\)
miodzio1988

Równania rekurencyjne, metoda przewidywań

Post autor: miodzio1988 »

Najpierw równanie jednorodne. CO nam wychodzi?

I w jaki sposob przewidujesz?
ODPOWIEDZ