Kombinatoryka - zasada włączania i wyłączania

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
ostry4444
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 9 kwie 2016, o 22:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wwa
Podziękował: 1 raz

Kombinatoryka - zasada włączania i wyłączania

Post autor: ostry4444 »

Po prywatce, na której było 10 osób każda osoba stara się włożyć dwa buty. Ile jest możliwości, że każda osoba próbuje włożyć co najmniej jeden nie swój but? (Zakładamy, że możliwe jest, że osoba może próbować zakładać buty nie od pary oraz może próbować zakładać dwa lewe lub dwa prawe buty lub może próbować zakładać buty „nie na tę nogę”.)

Proszę o wyjaśnienie jak takie zadanie poprawnie rozwiązać. Dziękuje za wszelką pomoc.
Awatar użytkownika
arek1357
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5747
Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: blisko
Podziękował: 130 razy
Pomógł: 526 razy

Kombinatoryka - zasada włączania i wyłączania

Post autor: arek1357 »

Problem polega na tym, że nie wiadomo czy w tym zadaniu np dwa lewe lub dwa prawe buty z różnych par są rozróżnialne czy nie, ale z zadania wychodzi, że chyba tak.
Jest to problem z podziałem na pary obiektów tak aby nie było niczego z jednej pary.

Tu masz link w którym na ten temat było chyba wszystko powiedziane:

400636.htm
ostry4444
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 9 kwie 2016, o 22:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wwa
Podziękował: 1 raz

Kombinatoryka - zasada włączania i wyłączania

Post autor: ostry4444 »

\(\displaystyle{ \frac{20!}{ 2^{10} } - \frac{18!}{ 2^{9} } \cdot {10 \choose 1} + \frac{16!}{ 2^{8} } \cdot {10 \choose 2} + \frac{14!}{ 2^{7} } \cdot {10 \choose 3} ... = \sum_{i=0}^{10} \frac{(20-2i)!}{ 2^{10-i} }}\)\(\displaystyle{ \cdot {10 \choose i} \cdot (-1) ^{i}}\)
ODPOWIEDZ