Ile jest liczb dziewięciocyfrowych

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
ikacper
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 27
Rejestracja: 15 wrz 2013, o 14:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 7 razy

Ile jest liczb dziewięciocyfrowych

Post autor: ikacper »

Zadanie brzmi tak: Rozpatrujemy liczby dziesięciocyfrowe.
a) Oblicz ile jest takich liczb, w których zapisie trójka występuje 4 razy, cyfrą dziesiątek jest 5, a wszystkie pozostałe cyfry są różne i inne od wymienionych.
b) ile jest takich liczb, których suma jest równa 3.

Podpunkt a robię tak ze zbioru \(\displaystyle{ \left\{ 0,1,2,3,4,5,6,7,8,9\right\}}\)
liczba 3, stoi na pierwszym miejscu tej liczby dziesięciocyfrowej, czyli dla 3 innych trójek miejca wybieram \(\displaystyle{ {7\choose 3}}\), a kolejne liczby regułą mnożenia i wychodzi \(\displaystyle{ {7\choose 3} \cdot 8 \cdot 7 \cdot 6 \cdot 5=58800}\)

Gdy na pierwszym miejscu stoi liczba inna niż 3 to pierwsze miejsce wybieram na \(\displaystyle{ 7}\)sposobów, dla trójek wybieram \(\displaystyle{ {7\choose 4}}\) i dalej regułą mnożenia \(\displaystyle{ 7 \cdot {7\choose4 } \cdot 7 \cdot 6 \cdot 5=51450}\)

Czyli tych liczb jest \(\displaystyle{ 110250}\) Czy to jest dobrze?

Podpunkt b

3 na początku to 1 sposób
1 na początku i gdzieś 2 to \(\displaystyle{ {8\choose 1}}\) sposobów
1 na początku i gdzieś 2 dwójki to \(\displaystyle{ {8\choose 2}}\) sposobów
2 na początku i gdzieś 1 t0 \(\displaystyle{ {8\choose 1}}\) sposobów

Czyli może być ich \(\displaystyle{ 45}\) Czy to jest zrobione dobrze?
Awatar użytkownika
kropka+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4389
Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 787 razy

Ile jest liczb dziewięciocyfrowych

Post autor: kropka+ »

W tytule piszesz o liczbie dziewięciocyfrowej a w treści o dziesięciocyfrowej - ile ma być tych cyfr?
W b) piszesz, że suma liczb to \(\displaystyle{ 3}\) - chodzi o sumę cyfr w każdej z liczbie?

Obliczenia są poprawne dla liczb dziewięciocyfrowych i dla sumy cyfr w liczbie.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Ile jest liczb dziewięciocyfrowych

Post autor: a4karo »

Tylko powinno być "1 na początku i gdzieś dwie JEDYNKI"
ODPOWIEDZ