zależność i pary A omega
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 2 lis 2015, o 12:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 20 razy
zależność i pary A omega
Jak udowodnić, że dla każdego zdarzenia A para \(\displaystyle{ A, \Omega}\) są parami zdarzeń niezależnych? Może jest ksiażka, w której jest to udowodnione?
- NogaWeza
- Użytkownik
- Posty: 1481
- Rejestracja: 22 lis 2012, o 22:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 147 razy
- Pomógł: 300 razy
zależność i pary A omega
Dowód wydaje się prosty, jeśli skorzysta się z definicji niezależności zdarzeń oraz następujących własności:
\(\displaystyle{ \mbox{P} (\Omega) = 1}\)
\(\displaystyle{ \mbox{P} (A \cap \Omega) = \mbox{P} (A) = \mbox{P} (A) \cdot 1 = ...}\)
\(\displaystyle{ \mbox{P} (\Omega) = 1}\)
\(\displaystyle{ \mbox{P} (A \cap \Omega) = \mbox{P} (A) = \mbox{P} (A) \cdot 1 = ...}\)
- NogaWeza
- Użytkownik
- Posty: 1481
- Rejestracja: 22 lis 2012, o 22:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 147 razy
- Pomógł: 300 razy
zależność i pary A omega
Nie wiem, pewnie tak, ale ja takiej nie znam. A dlaczego to musi być koniecznie w jakiejś książce? Tak prosty dowód nie wystarczy i musisz jeszcze podpierać się literaturą?