Notacja asymptotyczna - udowodnij duże theta

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
mazelt0v
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 13 kwie 2016, o 20:45
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań, Polska

Notacja asymptotyczna - udowodnij duże theta

Post autor: mazelt0v »

Nie do końca wiem, jak zapisać następujący dowód:
\(\displaystyle{ f(n)=\theta(g(n)) \Leftrightarrow f(n)=O(g(n)) \wedge f(n)=\Omega(g(n))}\)
Znaczenie rozumiem, potrafię wykazać na przykładzie, aczkolwiek nie wiem jak ubrać dowód w słowa i wykazać istnienie stałej c dla ogólnego przypadku.
Proszę o porady.
ODPOWIEDZ