Dokończenie zadania

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
hunter999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 26 lis 2014, o 15:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin

Dokończenie zadania

Post autor: hunter999 »

Niech \(\displaystyle{ f(n)=(n+1)!, g(n)=n!}\) Wynika stąd że:
a) \(\displaystyle{ f(n)=0(g(n))}\) ?
b) \(\displaystyle{ g(n)=0(f(n))}\)?
Wybierz odpowiedź i ją uzasadnij.

Po konsultacji z kolegami doszliśmy do porozumienia że odpowiedzią będzie b tylko nie wiemy jak to uzasadnić matematycznie.
miodzio1988

Dokończenie zadania

Post autor: miodzio1988 »

136719.htm

tutaj wszystko masz, prosta granica jest do policzenia i skorzystanie z faktu, że

\(\displaystyle{ (n+1)!=n! (n+1)}\)
ODPOWIEDZ