Tożsamość - interpretacja kombinatoryczna

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
adi3
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 37
Rejestracja: 25 wrz 2012, o 18:14
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 10 razy

Tożsamość - interpretacja kombinatoryczna

Post autor: adi3 »

Używając argumentacji kombinatorycznej udowodnić tożsamość (w podanej formie)

\(\displaystyle{ {n \choose k}\red-\black{n-3 \choose k} = {n-1 \choose k-1} + {n-2 \choose k-1} + {n-3 \choose k-1}}\)

Jestem w stanie wykonać dowód algebraiczny, ale nie mam pomysłu jak przeprowadzić argumentację kombinatoryczną.

@Edit
Poprawiony znak
Ostatnio zmieniony 7 kwie 2016, o 17:18 przez adi3, łącznie zmieniany 1 raz.
Mruczek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1114
Rejestracja: 26 paź 2008, o 19:43
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 157 razy

Tożsamość - interpretacja kombinatoryczna

Post autor: Mruczek »

Coś jest nie tak w tej tożsamości. Np. dla \(\displaystyle{ n = 5}\) i \(\displaystyle{ k = 2}\) lewa strona jest równa \(\displaystyle{ 11}\), a prawa \(\displaystyle{ 9}\).
adi3
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 37
Rejestracja: 25 wrz 2012, o 18:14
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 10 razy

Tożsamość - interpretacja kombinatoryczna

Post autor: adi3 »

\(\displaystyle{ L={5 \choose 2}-{5-3 \choose 2}=10-1=9}\)
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Tożsamość - interpretacja kombinatoryczna

Post autor: a4karo »

adi3 pisze:\(\displaystyle{ L={5 \choose 2}-{5-3 \choose 2}=10-1=9}\)
Zły znak wpisałeś w oryginalnym poście-- 7 kwi 2016, o 08:30 --Mamy \(\displaystyle{ n-3}\) kul zielonych i trzy kule \(\displaystyle{ a,B,C}\) czerwone.

Różnica po lewej stronie to ilośc zestawów \(\displaystyle{ k}\)-elementowych, wsród których jest co najmniej jedna kula czerwona.

Te zestawy można policzyć tak: to sa takie, które zawieraja kulę \(\displaystyle{ A}\), oraz takie, które zawierają kulę \(\displaystyle{ B}\), ale nie zawieraja kuli \(\displaystyle{ A}\) oraz takie, które zawieraja kulę \(\displaystyle{ C}\), ale nie zawieraja ani \(\displaystyle{ A}\) ani \(\displaystyle{ B}\)
ODPOWIEDZ