Znajdź bijekcję pomiędzy zbiorami

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
Th3NiKo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 12 lut 2016, o 17:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 5 razy

Znajdź bijekcję pomiędzy zbiorami

Post autor: Th3NiKo »

Znajdź bijekcję pomiędzy zbiorami A i B
A - zbiór n–elementowych ciągów binarnych zawierających dokładnie k jedynek \(\displaystyle{ \left k \le n \right}\)
B - rodzina wszystkich k–elementowych podzbiorów zbioru \(\displaystyle{ \left\{1, 2, . . . , n \right\} k \le n}\)

Cześć! Nie wiem jak się zabrać za tego typy zadania. Mam nadzieję ,że ktoś zdoła mi to wytłumaczyć.
Wiem ,że na lekcji w przykładach robiliśmy jakieś ciągi binarne i często one były rozwiązaniami.
Jakoś intuicja mi podpowiada ,że rozwiązaniem tutaj byłyby ciągi tego typu:

\(\displaystyle{ \left\{ 11\right\}0\left\{ 11\right\} 0\left\{ 11\right\}0...}\)
gdzie jedynki reprezentują elementy podzbiorów ,a zera rozdzielają podzbiory. Ale to takie moje luźne przemyślenia ,które sam nie wiem co znaczą!
Liczę na pomoc!
Awatar użytkownika
leg14
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3132
Rejestracja: 5 lis 2014, o 20:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 154 razy
Pomógł: 475 razy

Znajdź bijekcję pomiędzy zbiorami

Post autor: leg14 »

Bierzesz dowolny ciag n-elementowy \(\displaystyle{ (a_1,...,a_n)}\) taki jak w tresci.
Przyporzadkowujesz mu zbior \(\displaystyle{ S}\) zgodnie z algorytmem:
Jesli \(\displaystyle{ a_i = 1}\) to \(\displaystyle{ i \in S}\) w przeciwnym wypadku przechodzisz do
\(\displaystyle{ a_{i+1}}\)
Th3NiKo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 12 lut 2016, o 17:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 5 razy

Znajdź bijekcję pomiędzy zbiorami

Post autor: Th3NiKo »

Wielkie dzięki za pomoc .
Teraz już wiem o co chodzi z zadaniami tego typu. Ale jak na to wpadłeś? Jest to kwestia doświadczenia?
Awatar użytkownika
leg14
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3132
Rejestracja: 5 lis 2014, o 20:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 154 razy
Pomógł: 475 razy

Znajdź bijekcję pomiędzy zbiorami

Post autor: leg14 »

Takie przyporzadkowanie wydaje sie naturalne.Raczej przekombinowales z Twoim pomyslem.
ODPOWIEDZ