sposoby ułożenia książek
-
- Użytkownik
- Posty: 82
- Rejestracja: 16 maja 2015, o 23:50
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 42 razy
sposoby ułożenia książek
Mamy \(\displaystyle{ 3}\) książki \(\displaystyle{ A}\), \(\displaystyle{ 4}\) książki \(\displaystyle{ B}\) oraz \(\displaystyle{ 2 \ C}\). Na ile sposobów możemy odłożyć te książki na dwie odróżnialne półki, jeśli kolejność książek na półce jest nieważna?
-
- Użytkownik
- Posty: 1130
- Rejestracja: 1 lis 2008, o 22:33
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 72 razy
- Pomógł: 156 razy
sposoby ułożenia książek
Na pierwszą półkę możemy odłożyć 0, 1, 2 lub 3 książki A. Czyli możemy to zrobić na 3+1 sposobów.
Analogicznie B i C.
To daje w sumie \(\displaystyle{ (3+1) \cdot (4+1) \cdot (2+1)=60}\) sposobów.
Analogicznie B i C.
To daje w sumie \(\displaystyle{ (3+1) \cdot (4+1) \cdot (2+1)=60}\) sposobów.