\(\displaystyle{ \sum_{k=1}^{200} {200 \choose k} \cdot k \cdot (-3)^k}\)
zauważ, że liczymy od k=1, a nie od k=0
Oblicz przy założeniu że liczymy od k=1
-
- Użytkownik
- Posty: 22207
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3754 razy
Oblicz przy założeniu że liczymy od k=1
\(\displaystyle{ \sum_{k=1}^{200} {200 \choose k} \cdot k \cdot (-3)^k=\sum_{k=0}^{200} {200 \choose k} \cdot k \cdot (-3)^k}\)zauważ, że liczymy od k=1, a nie od k=0
Pomyśl dlaczego
- Vax
- Użytkownik
- Posty: 2913
- Rejestracja: 27 kwie 2010, o 22:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Biała Podlaska / Warszawa
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 612 razy
Oblicz przy założeniu że liczymy od k=1
Zauważ, że:
\(\displaystyle{ (1-e^x)^n = \sum_{k=0}^{n} {n \choose k} (-1)^k e^{kx}}\)
Różniczkując po x dostajemy:
\(\displaystyle{ -n(1-e^x)^{n-1}\cdot e^x = \sum_{k=0}^{n} {n \choose k}(-1)^k\cdot k\cdot e^{kx}}\)
Wstawiając \(\displaystyle{ n = 200}\) oraz \(\displaystyle{ k = \ln3}\) dostajemy:
\(\displaystyle{ \sum_{k=0}^{200} {200 \choose k} k\cdot (-3)^k = 200\cdot 2^{199} \cdot 3}\)
\(\displaystyle{ (1-e^x)^n = \sum_{k=0}^{n} {n \choose k} (-1)^k e^{kx}}\)
Różniczkując po x dostajemy:
\(\displaystyle{ -n(1-e^x)^{n-1}\cdot e^x = \sum_{k=0}^{n} {n \choose k}(-1)^k\cdot k\cdot e^{kx}}\)
Wstawiając \(\displaystyle{ n = 200}\) oraz \(\displaystyle{ k = \ln3}\) dostajemy:
\(\displaystyle{ \sum_{k=0}^{200} {200 \choose k} k\cdot (-3)^k = 200\cdot 2^{199} \cdot 3}\)
-
- Administrator
- Posty: 34244
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Oblicz przy założeniu że liczymy od k=1
Chyba \(\displaystyle{ x = \ln3}\).Vax pisze:Wstawiając \(\displaystyle{ n = 200}\) oraz \(\displaystyle{ k = \ln3}\) dostajemy:
JK