W urnie jest 16 kul, 4 są koloru czarnego, a 12 jest koloru białego.
Są 4 losowania, po każdym losowaniu kula odpada. Jakie jest prawdopodobieństwo wylosowania dokładnie 2 kul koloru czarnego.
Zadanie nie pochodzi z żadnej książki, sam je wymyśliłem i okazało się że nie potrafię go rozwiązać .
Z góry dziękuje za pomoc.
16 kul, 4 losowania
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
16 kul, 4 losowania
Drzewko da łatwą odpowiedź
Inaczej (z wariacjami bez powtórzeń):
\(\displaystyle{ P(2b,2c)= \frac{V^2_4 V^2_{12}}{V^4_{16}} \cdot \frac{4!}{2!2!}}\)
Inaczej (z kombinacjami):
\(\displaystyle{ P(2b,2c)= \frac{C^2_4 C^2_{12}}{C^4_{16}}}\)
Inaczej (z wariacjami bez powtórzeń):
\(\displaystyle{ P(2b,2c)= \frac{V^2_4 V^2_{12}}{V^4_{16}} \cdot \frac{4!}{2!2!}}\)
Inaczej (z kombinacjami):
\(\displaystyle{ P(2b,2c)= \frac{C^2_4 C^2_{12}}{C^4_{16}}}\)