Równanie rekurencyjne - stała

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
Jarecki1207
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 8 lut 2016, o 19:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy

Równanie rekurencyjne - stała

Post autor: Jarecki1207 »

Witam. Mam pytanie jak obliczyć stałą f(n) z równania \(\displaystyle{ a _{n+2} - 6a _{n+1} + 12a _{n} - 8a _{n-1} = -1}\)?
Czy w tym wypadku mnożę to szukane P razy jakieś n, czy jest na to inny sposób?
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5221 razy

Równanie rekurencyjne - stała

Post autor: Premislav »

Nie wiem co to jest \(\displaystyle{ f(n)}\), a ponieważ nie chce mi się domyślać, to po prostu przedstawię rozwiązanie
Ukryta treść:    
Jarecki1207
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 8 lut 2016, o 19:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy

Równanie rekurencyjne - stała

Post autor: Jarecki1207 »

Właśnie o tą stałą mi chodzi. Liczę ją ze wzoru na podstawienie za \(\displaystyle{ a _{n} y}\), ale nie w każdym zadaniu wychodzi. Bo np w równaniu \(\displaystyle{ a _{n+2} - 4a _{n+1} +5 a_{n} -2a _{n-1} = 1}\), po podstawieniu mam \(\displaystyle{ y - 4y + 5y - 2y = 1 \Rightarrow y(1-4+5-2) = 1 \Rightarrow y = \frac{1}{0}}\), co jest oczywiście nie możliwe!!! Dlatego moje pytanie o inny sposób wyliczania stałej?
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5221 razy

Równanie rekurencyjne - stała

Post autor: Premislav »

Ja to podejście wziąłem stąd:
Nie znam się na równaniach rekurencyjnych (coś tam miałem na pierwszym roku), ew. można by jeszcze użyć metody funkcji tworzących, ale rachunki mogą być czasem żmudne.

W tym przykładzie wychodzi Ci sprzeczność, gdy podstawiasz stałą, gdyż \(\displaystyle{ 1}\) (czyli prawa strona) jest pierwiastkiem wielomianu charakterystycznego. Zobacz punkt 4. ze strony, którą podałem.
Jarecki1207
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 8 lut 2016, o 19:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy

Równanie rekurencyjne - stała

Post autor: Jarecki1207 »

Racja! Rozwiązałem to zadanie w taki sposób, w tym wypadku będzie \(\displaystyle{ An ^{2}}\), ale nie byłem pewien, dlaczego dokładnie tak i kiedy to stosować, ponieważ znalazłem taki wzór na jakimś angielskim wykładzie. Wielkie dzięki za podesłanie strony!!!
ODPOWIEDZ