Urna zawiera b kul białych i c czarnych. Losujemy kulę i wrzucamy ją z powrotem, rzy czym
-jeśli to była biała, to dorzucamy 1 kul białych
-jeśli to była czarna, to dorzucamy 1 kul czarnych
a) Jaka jest szansa, że w drugim losowaniu otrzymamy białą kulę?
b) Jaka jest szansa, że w 3.,4. , ....n-tym losowaniu otrzymamy kulę białą?
Proszę o pełne rozwiązania bo siedzę dnie i noce nad zadaniami i nie mogę już myśleć!
Jaka jest szansa, że w drugim losowaniu otrzymamy białą kulę
-
- Użytkownik
- Posty: 38
- Rejestracja: 4 lut 2016, o 00:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 13 razy
Jaka jest szansa, że w drugim losowaniu otrzymamy białą kulę
a) metodą drzewkową
\(\displaystyle{ P\left( B\right)= \frac{b}{b+c}* \frac{b+1}{b+1+c}+ \frac{c}{b+c} * \frac{b}{b+c+1}}\)
Po skróceniu \(\displaystyle{ P\left( B\right)= \frac{b}{b+c}}\)
\(\displaystyle{ P\left( B\right)= \frac{b}{b+c}* \frac{b+1}{b+1+c}+ \frac{c}{b+c} * \frac{b}{b+c+1}}\)
Po skróceniu \(\displaystyle{ P\left( B\right)= \frac{b}{b+c}}\)