Różne liczby 3-cyfrowe z liczb {1-7} mniejsze od 444

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
Kamila999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 6 gru 2015, o 17:51
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: kraków
Podziękował: 5 razy

Różne liczby 3-cyfrowe z liczb {1-7} mniejsze od 444

Post autor: Kamila999 »

Ile jest liczb trzycyfrowych o różnych cyfrach utworzonych z liczb {1-7} mniejszych od 444
wynik to 105 mi wychodzi 27...ani trochę widać nie jestem blisko rozwiązania robię to tak:

4 _(123) _(567)
1*3*3

_(123) _(567) 4
3*3*1

_(123) 4 _(567)
3*1*3

9+9+9=27
binio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 181
Rejestracja: 14 paź 2009, o 15:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zbąszyń
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 42 razy

Różne liczby 3-cyfrowe z liczb {1-7} mniejsze od 444

Post autor: binio »

Kamila999 pisze:Ile jest liczb trzycyfrowych o różnych cyfrach utworzonych z liczb {1-7} mniejszych od 444
wynik to 105 mi wychodzi 27...ani trochę widać nie jestem blisko rozwiązania robię to tak:
Z zbioru liczb \(\displaystyle{ {1-7}}\) wyciagasz po liczbie i ukladasz kolo siebie

Najpierw liczby mniejsze od 400

Na pierwszym miejscu z zbioru mozemy wyciagnac tylko 1 lub 2 lub 3 czyli trzy liczby na kolejnym miejscu szesc poniewaz liczby maja byc rozne a na trzecim piec.

\(\displaystyle{ 3\cdot 6 \cdot 5 = 90}\)

Teraz liczby wieksze od 400 i mniejsze od 444

Na pierwszym miejscu stoi 4 czyli jedna liczba na drugim 1 lub 3 lub 2 wiec moga stac trzy liczby a na ostatnim pozostale

\(\displaystyle{ 1 \cdot 3 \cdot 5 = 15}\)

\(\displaystyle{ 90+15 = 105}\)
ODPOWIEDZ