witam mam zadane parę zadań z kombinatoryki, niektóre zrobilem i prosiłbym was o odpowiedz czy są one zrobione dobrze. Z jednym zadaniem sobie nie poradziłem więc tez proszę was o pomoc. Oto i one :
Zad. 1 Mamy do wyboru 3 rodzaje chlebów i 4 rodzaje bułek. Chcemy kupić 2 różne chleby i 2 różne bułki. Na ile sposobów możemy to zrobić?
Odp.:18
Zad.2 Na ile sposobów można rozmieścić 30 książek na 4 półkach tak, aby na pierwszej półce było 10 książek, na drugiej – 8, na trzeciej – 7, a na czwartej – 5?
Odp.: \(\displaystyle{ \frac{30!}{10!-8!-7!-5!}}\)
zad 3. Z talii 52 kart losujemy 10 kart. Ile istnieje możliwych wyników losowania, w których wylosujemy 2 damy?
Odp.: \(\displaystyle{ \frac{4!}{4}}\) * \(\displaystyle{ \frac{48!}{8!*40!}}\)
zad 4 Rzucamy trzema kostkami do gry, zieloną, czerwoną i niebieską. a)Ile różnych wyników można otrzymać? b)W ilu wynikach nie uzyskamy tej samej liczby oczek na wszystkich trzech kostkach?
Odp.: a)216 roznych wynikow b)210
zad 5 Ile jest permutacji liczb 1,2,..,6,w których pierwsza liczba jest większa od 3 a ostatnia mniejsza od 5?"
Z tym zadaniem nie moge sobie poradzic prosze was o pomoc z góry dziekuje i pozdrawiam!
PERMUTACJA ZADANIA
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 13 gru 2015, o 12:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Olsztyn
- arek1357
- Użytkownik
- Posty: 5748
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: blisko
- Podziękował: 131 razy
- Pomógł: 526 razy
PERMUTACJA ZADANIA
Co do piątego to sobie najpierw wybieramy liczby na początku i na końcu:
\(\displaystyle{ A=\left\{ 4,5,6\right\}}\)
\(\displaystyle{ B=\left\{ 1,2,3,4\right\}}\)
\(\displaystyle{ A \cap B=\left\{ 4\right\}}\)
Czyli wybierasz najpierw liczbę ze zbioru:
\(\displaystyle{ A \setminus B}\)
na dwa sposoby potem liczbę ze zbioru \(\displaystyle{ B}\) na cztery sposoby a pozostałe permutujesz.
Drugi przypadek bierzesz czwórkę z \(\displaystyle{ A}\)
a ze zbioru \(\displaystyle{ B}\) masz wtedy już trzy możliwości a pozostałe permutujesz co daje wynik:
\(\displaystyle{ 2 \cdot 4 \cdot 4!+1 \cdot 3 \cdot 4!}\)
Co do drugiego zadania przedstawię własną wersję wydarzeń:
Mamy 4 książki na ile sposobów można je ułożyć na dwóch półkach tak aby na pierwszej było 3 książki a na drugiej jedna książka rozwiązanie:
\(\displaystyle{ \frac{4!}{3!-1!}= \frac{24}{6-1}= \frac{24}{5}=4,8}\)
Wniosek jedna książka będzie porozrywana amen.
Co do drugiego zadania przedstawię własną wersję wydarzeń:
Mamy 4 książki na ile sposobów można je ułożyć na dwóch półkach tak aby na pierwszej było 3 książki a na drugiej jedna książka rozwiązanie:
\(\displaystyle{ \frac{4!}{3!-1!}= \frac{24}{6-1}= \frac{24}{5}=4,8}\)
Wniosek jedna książka będzie porozrywana amen.
\(\displaystyle{ A=\left\{ 4,5,6\right\}}\)
\(\displaystyle{ B=\left\{ 1,2,3,4\right\}}\)
\(\displaystyle{ A \cap B=\left\{ 4\right\}}\)
Czyli wybierasz najpierw liczbę ze zbioru:
\(\displaystyle{ A \setminus B}\)
na dwa sposoby potem liczbę ze zbioru \(\displaystyle{ B}\) na cztery sposoby a pozostałe permutujesz.
Drugi przypadek bierzesz czwórkę z \(\displaystyle{ A}\)
a ze zbioru \(\displaystyle{ B}\) masz wtedy już trzy możliwości a pozostałe permutujesz co daje wynik:
\(\displaystyle{ 2 \cdot 4 \cdot 4!+1 \cdot 3 \cdot 4!}\)
Co do drugiego zadania przedstawię własną wersję wydarzeń:
Mamy 4 książki na ile sposobów można je ułożyć na dwóch półkach tak aby na pierwszej było 3 książki a na drugiej jedna książka rozwiązanie:
\(\displaystyle{ \frac{4!}{3!-1!}= \frac{24}{6-1}= \frac{24}{5}=4,8}\)
Wniosek jedna książka będzie porozrywana amen.
Co do drugiego zadania przedstawię własną wersję wydarzeń:
Mamy 4 książki na ile sposobów można je ułożyć na dwóch półkach tak aby na pierwszej było 3 książki a na drugiej jedna książka rozwiązanie:
\(\displaystyle{ \frac{4!}{3!-1!}= \frac{24}{6-1}= \frac{24}{5}=4,8}\)
Wniosek jedna książka będzie porozrywana amen.
Ostatnio zmieniony 23 sty 2016, o 17:55 przez arek1357, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 13 gru 2015, o 12:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Olsztyn