Ilość elementów w zbiorze-zadanie.
Ilość elementów w zbiorze-zadanie.
witajcie! oto zadanie z ktorym mam klopoty : Oblicz liczbe elementow pewnego zbioru skonczonego wiedzac ze ma on 79 podzbiorow co najwyzej dwuelementowych. Odpowiedz ktora ma wyjsc : 12 elementow. Poprosilbym o rozwiazanie na wzorach lub slownie... dzieku z gory pozdrawiam
-
- Użytkownik
- Posty: 48
- Rejestracja: 13 sty 2005, o 21:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 1 raz
Ilość elementów w zbiorze-zadanie.
Niech:
n - liczba elementów
liczba jednoelementowych podzbiorów: n
liczba dwuelementowych podzbiorów: \(\displaystyle{ {n\choose 2}}\)
oraz zbiór pusty: 1
n+\(\displaystyle{ {n\choose 2}}\)+1=79
rozwiązujesz...
n=12 lub n=-13
Drugie rozw. odpada bo n należy do liczb naturalnych.
Pozdrawiam.
n - liczba elementów
liczba jednoelementowych podzbiorów: n
liczba dwuelementowych podzbiorów: \(\displaystyle{ {n\choose 2}}\)
oraz zbiór pusty: 1
n+\(\displaystyle{ {n\choose 2}}\)+1=79
rozwiązujesz...
n=12 lub n=-13
Drugie rozw. odpada bo n należy do liczb naturalnych.
Pozdrawiam.
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik
- Posty: 2970
- Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 293 razy
Ilość elementów w zbiorze-zadanie.
Pisz regulaminowe tematy. Ten poprawiłem.
Pozdrawiam,
--
Tomek Rużycki
Pozdrawiam,
--
Tomek Rużycki