Potrzebuje pomocy w rozwiązaniu poniższych równań.
1. \(\displaystyle{ {n+3 \choose n} =20}\)
2. \(\displaystyle{ {n \choose n-2} + {n+4 \choose 2} = 24}\)
3. \(\displaystyle{ k \cdot {n \choose k} = n {n-1 \choose k-1}}\)
4. \(\displaystyle{ {2n \choose 2} = 2 \cdot {n \choose 2} + n^{2}}\)
Symbol Newtona rozwiąż równania.
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 13 sty 2016, o 23:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 5 razy
Symbol Newtona rozwiąż równania.
Ostatnio zmieniony 14 sty 2016, o 00:11 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawne tagowanie.
Powód: Niepoprawne tagowanie.
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Symbol Newtona rozwiąż równania.
1.
\(\displaystyle{ {n+3 \choose n} =20}\)
\(\displaystyle{ \frac{(n+1)(n+2)(n+3)}{3!}=20 \\ (n+1)(n+2)(n+3)=4 \cdot 5 \cdot 6\\n=3}\)
2.
\(\displaystyle{ {n \choose n-2} + {n+4 \choose 2} = 24}\)
\(\displaystyle{ \frac{(n-1)(n)}{2!} + \frac{(n+3)(n+4)}{2!}=24 \\ (n-1)(n)+(n+3)(n+4)=2 \cdot 3 +6\cdot7\\n=3}\)
3.
\(\displaystyle{ k \cdot {n \choose k} = n {n-1 \choose k-1}}\)
\(\displaystyle{ L=k \cdot {n \choose k} =k \frac{n!}{k!(n-k)!}= \frac{(n-1)!n}{(k-1)!(n-k)!}= \\=n \frac{(n-1)!}{(k-1)!((n-1)-(k-1))!}= n {n-1 \choose k-1}=P}\)
4.
\(\displaystyle{ {2n \choose 2} = 2 \cdot {n \choose 2} + n^{2}}\)
\(\displaystyle{ L={2n \choose 2} = \frac{(2n-1)2n}{2}=n(2n-1)=n^2-n+n^2 =\\=2 \frac{(n-1)n}{2}+n^2=
2 \cdot {n \choose 2} + n^{2}=P}\)
Washington na zbożny cel.
\(\displaystyle{ {n+3 \choose n} =20}\)
\(\displaystyle{ \frac{(n+1)(n+2)(n+3)}{3!}=20 \\ (n+1)(n+2)(n+3)=4 \cdot 5 \cdot 6\\n=3}\)
2.
\(\displaystyle{ {n \choose n-2} + {n+4 \choose 2} = 24}\)
\(\displaystyle{ \frac{(n-1)(n)}{2!} + \frac{(n+3)(n+4)}{2!}=24 \\ (n-1)(n)+(n+3)(n+4)=2 \cdot 3 +6\cdot7\\n=3}\)
3.
\(\displaystyle{ k \cdot {n \choose k} = n {n-1 \choose k-1}}\)
\(\displaystyle{ L=k \cdot {n \choose k} =k \frac{n!}{k!(n-k)!}= \frac{(n-1)!n}{(k-1)!(n-k)!}= \\=n \frac{(n-1)!}{(k-1)!((n-1)-(k-1))!}= n {n-1 \choose k-1}=P}\)
4.
\(\displaystyle{ {2n \choose 2} = 2 \cdot {n \choose 2} + n^{2}}\)
\(\displaystyle{ L={2n \choose 2} = \frac{(2n-1)2n}{2}=n(2n-1)=n^2-n+n^2 =\\=2 \frac{(n-1)n}{2}+n^2=
2 \cdot {n \choose 2} + n^{2}=P}\)
Washington na zbożny cel.