ilość rozwiązań równania

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
exupery
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 518
Rejestracja: 21 lut 2007, o 17:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kluczewsko
Podziękował: 20 razy
Pomógł: 67 razy

ilość rozwiązań równania

Post autor: exupery »

Witam,

Ile jest rozwiązań w liczbach nieujemnych równania:
\(\displaystyle{ \sum_{i=1}^{n} i\cdot a_i=n}\)
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

ilość rozwiązań równania

Post autor: a4karo »

Nieskończenie wiele. Chyba, że pytasz o naturalne?
exupery
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 518
Rejestracja: 21 lut 2007, o 17:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kluczewsko
Podziękował: 20 razy
Pomógł: 67 razy

ilość rozwiązań równania

Post autor: exupery »

W liczbach całkowitych nieujemnych (naturalnych z zerem)
Awatar użytkownika
Medea 2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2491
Rejestracja: 30 lis 2014, o 11:03
Płeć: Kobieta
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 479 razy

ilość rozwiązań równania

Post autor: Medea 2 »

Co jest dane, a co jest niewiadomą?
Awatar użytkownika
arek1357
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5748
Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: blisko
Podziękował: 131 razy
Pomógł: 526 razy

ilość rozwiązań równania

Post autor: arek1357 »

Podpowiem niewiadome to:

\(\displaystyle{ a_{i}}\) oraz \(\displaystyle{ n}\)

Choć na mój prosty rozum równanie jest głupie.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

ilość rozwiązań równania

Post autor: a4karo »

Nie sądzę. Moim zdaniem to pytanie o liczbę \(\displaystyle{ K_n}\) rozwiązań tego równania przy ustalonym \(\displaystyle{ n}\).

Np dla \(\displaystyle{ n=4}\) mamy \(\displaystyle{ 5}\) rozwiązań
\(\displaystyle{ (0,0,0,1)}\)
\(\displaystyle{ (1,0,1,0)}\)
\(\displaystyle{ (0,2,0,0)}\)
\(\displaystyle{ (2,1,0,0)}\)
\(\displaystyle{ (4,0,0,0)}\)
Awatar użytkownika
Medea 2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2491
Rejestracja: 30 lis 2014, o 11:03
Płeć: Kobieta
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 479 razy

ilość rozwiązań równania

Post autor: Medea 2 »

W takim razie

Kod: Zaznacz cały

http://oeis.org/A000041
.
ODPOWIEDZ