Układ kongruencji, CRT

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
jackblack
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 175
Rejestracja: 27 paź 2013, o 20:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 10 razy

Układ kongruencji, CRT

Post autor: jackblack »

\(\displaystyle{ \[\begin{Bmatrix} x=8(mod \: \: 12)\\ x=5(mod\: \: 9)\\ x=14(mod\: \: 15) \end{Bmatrix}\]}\)

Witam. Mam taki układ kongrunecji..
Twierdzenie chińskie mówi o tym, że żeby istniało rozwiązanie, to te liczby po modulo (12,9,15) powinny być względnie pierwsze..a nie są. Co teraz?
Jak rozwiązać ten układ kongruencji?
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
arek1357
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5747
Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: blisko
Podziękował: 130 razy
Pomógł: 526 razy

Układ kongruencji, CRT

Post autor: arek1357 »

Licz ręcznie
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8581
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3349 razy

Układ kongruencji, CRT

Post autor: kerajs »

To spełnia:
\(\displaystyle{ x=180k+104 \ , \ k \in C}\)
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

Układ kongruencji, CRT

Post autor: Lorek »

\(\displaystyle{ x\equiv 8 \pmod {12}\iff x\equiv 8 \pmod 4 \wedge x\equiv 8 \pmod 3}\)
ODPOWIEDZ