gra w basketbala zależność rekurencyjna

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
wielkireturner
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 403
Rejestracja: 8 lut 2015, o 10:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: London ChinaTown
Podziękował: 151 razy
Pomógł: 4 razy

gra w basketbala zależność rekurencyjna

Post autor: wielkireturner »

Jest \(\displaystyle{ 4}\) graczy. Początkowo piłkę ma gracz \(\displaystyle{ A}\). Gracz nie może przekazać do siebie piłki. Na ile sposobów piłka może wrócić do gracza \(\displaystyle{ A}\) po \(\displaystyle{ 7}\) ruchach?
Niech \(\displaystyle{ a_{n}}\) oznacza liczbę sposobów dla sytuacji, w której gracz \(\displaystyle{ A}\) kończy z piłką po \(\displaystyle{ n}\) ruchach. Wówczas oczywista jest zależność rekurencyjna \(\displaystyle{ a_{n}=3^{n-1}-a_{n-1}}\), ale dlaczego warunki w zadaniu można wyrazić przez inną rekurencję: \(\displaystyle{ a_{n}=2 \cdot 3^{n-2}+a_{n-2}}\)?
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

gra w basketbala zależność rekurencyjna

Post autor: a4karo »

\(\displaystyle{ a_{n}=3^{n-1}-a_{n-1}=3^{n-1}-(3^{n-2}-a_{n-2})=\dots}\)

A tak na marginesie, czy to w co oni graja nie nazywa sią przypadkiem koszykówka?
wielkireturner
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 403
Rejestracja: 8 lut 2015, o 10:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: London ChinaTown
Podziękował: 151 razy
Pomógł: 4 razy

gra w basketbala zależność rekurencyjna

Post autor: wielkireturner »

a4karo pisze:\(\displaystyle{ a_{n}=3^{n-1}-a_{n-1}=3^{n-1}-(3^{n-2}-a_{n-2})=\dots}\)

A tak na marginesie, czy to w co oni graja nie nazywa sią przypadkiem koszykówka?
Owszem, też.
ODPOWIEDZ