Średnia częstość padania liczb
-
- Użytkownik
- Posty: 2662
- Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 369 razy
Średnia częstość padania liczb
Załóżmy, że odbyło się już nieskończenia wiele losowań Lotto. Za każdym razem losowano sześć liczb. Jak policzyć średnią częstość padania każdej z czterdziestu dziewięciu liczb?
-
- Użytkownik
- Posty: 4211
- Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków PL
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 758 razy
Średnia częstość padania liczb
\(\displaystyle{ \frac{1}{49}}\)
Ostatnio zmieniony 25 gru 2015, o 21:04 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 22211
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Średnia częstość padania liczb
Ale dilectus nie napisał, że gra była uczciwa
\(\displaystyle{ F(i)=\lim_{N\to\infty}\frac{k(i,N)}{N}}\), gdzie \(\displaystyle{ k(i,N)}\) jest ilościa wystapień wyniku \(\displaystyle{ i}\) w pierwszych \(\displaystyle{ N}\) losowaniach.
\(\displaystyle{ F(i)=\lim_{N\to\infty}\frac{k(i,N)}{N}}\), gdzie \(\displaystyle{ k(i,N)}\) jest ilościa wystapień wyniku \(\displaystyle{ i}\) w pierwszych \(\displaystyle{ N}\) losowaniach.