Funkcja tworzaca rownan niejednorodnych
-
- Użytkownik
- Posty: 54
- Rejestracja: 18 gru 2014, o 14:21
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wawa
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 1 raz
Funkcja tworzaca rownan niejednorodnych
Witam,
mam zadana taka zaleznosc rekurencyjna:
\(\displaystyle{ a_{n} = 5 a_{n-1} -6a_{n-2} + 6 \cdot 5^{n-2}, a_{0} =0, a_{1} =5}\)
Chce stworzyc z tego f.tworzącą, rozpisuję to w taki sposob:
\(\displaystyle{ f(x) = 0 \cdot x^{0} +5 \cdot x^{1} + \sum_{n=2}^{ \infty } (5 a_{n-1} -6a_{n-2} + 6 \cdot 5^{n-2}) = 5x + \sum_{n=2}^{ \infty } 5 a_{n-1} \cdot x^{n} + \sum_{n=2}^{ \infty } -6 a_{n-2} \cdot x^{n} + \sum_{n=2}^{ \infty } 6 \cdot 5^{n-2} \cdot x^{n} = 5x + 5\sum_{n=1}^{ \infty } a_{n} \cdot x^{n} -6 \sum_{n=0}^{ \infty }a_{n} \cdot x^{n} + 6\sum_{n=0}^{ \infty } 5^{n} \cdot x^{n} = 5x + 5(0+f(x)) -6f(x) + ???}\)
Jak rozpisac: \(\displaystyle{ \sum_{n=0}^{ \infty } 5^{n} \cdot x^{n}}\) ?
mam zadana taka zaleznosc rekurencyjna:
\(\displaystyle{ a_{n} = 5 a_{n-1} -6a_{n-2} + 6 \cdot 5^{n-2}, a_{0} =0, a_{1} =5}\)
Chce stworzyc z tego f.tworzącą, rozpisuję to w taki sposob:
\(\displaystyle{ f(x) = 0 \cdot x^{0} +5 \cdot x^{1} + \sum_{n=2}^{ \infty } (5 a_{n-1} -6a_{n-2} + 6 \cdot 5^{n-2}) = 5x + \sum_{n=2}^{ \infty } 5 a_{n-1} \cdot x^{n} + \sum_{n=2}^{ \infty } -6 a_{n-2} \cdot x^{n} + \sum_{n=2}^{ \infty } 6 \cdot 5^{n-2} \cdot x^{n} = 5x + 5\sum_{n=1}^{ \infty } a_{n} \cdot x^{n} -6 \sum_{n=0}^{ \infty }a_{n} \cdot x^{n} + 6\sum_{n=0}^{ \infty } 5^{n} \cdot x^{n} = 5x + 5(0+f(x)) -6f(x) + ???}\)
Jak rozpisac: \(\displaystyle{ \sum_{n=0}^{ \infty } 5^{n} \cdot x^{n}}\) ?
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6909
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
Funkcja tworzaca rownan niejednorodnych
Suma nieskończonego ciągu geometrycznego
(Dla wyjaśnienia tego co napisał arek1357, )
\(\displaystyle{ a_{n} = 5 a_{n-1} -6a_{n-2} + 6 \cdot 5^{n-2}, a_{0} =0, a_{1} =5\\
f\left( x\right)=\sum_{n=0}^{ \infty }\\
\sum_{n=2}^{ \infty }{a_{n}x^{n}}=5\sum_{n=2}^{ \infty }{a_{n-1}x^{n}} -6\sum_{n=2}^{ \infty }{a_{n-2}x^{n}} +6 \sum_{n=2}^{ \infty }{5^{n-2}x^{n}}\\
\sum_{n=2}^{ \infty }{a_{n}x^{n}}=5x\sum_{n=2}^{ \infty }{a_{n-1}x^{n-1}} -6x^2\sum_{n=2}^{ \infty }{a_{n-2}x^{n-2}} +6x^2 \sum_{n=2}^{ \infty }{5^{n-2}x^{n-2}}\\
\sum_{n=2}^{ \infty }{a_{n}x^{n}}=5x\sum_{n=1}^{ \infty }{a_{n}x^{n}} -6x^2\sum_{n=0}^{ \infty }{a_{n}x^{n}} +6x^2 \sum_{n=0}^{ \infty }{5^{n}x^{n}}\\
\sum_{n=0}^{ \infty }{a_{n}x^{n}}-5x-0=5x\left(\sum_{n=0}^{ \infty }{a_{n}x^{n}} -0\right) -6x^2\sum_{n=0}^{ \infty }{a_{n}x^{n}}+\frac{6x^2}{1-5x}\\
\sum_{n=0}^{ \infty }{a_{n}x^{n}}=5x\sum_{n=0}^{ \infty }{a_{n}x^{n}}-6x^2\sum_{n=0}^{ \infty }{a_{n}x^{n}}+5x+\frac{6x^2}{1-5x}\\
\sum_{n=0}^{ \infty }{a_{n}x^{n}}\left( 1-5x+6x^2\right)=\frac{-19x^2+5x}{1-5x} \\
f\left( x\right)\left( 1-2x\right)\left( 1-3x\right)=\frac{-19x^2+5x}{1-5x}\\
f\left( x\right)= \frac{-19x^2+5x}{\left( 1-2x\right)\left( 1-3x\right)\left( 1-5x\right) }}\)
(Dla wyjaśnienia tego co napisał arek1357, )
\(\displaystyle{ a_{n} = 5 a_{n-1} -6a_{n-2} + 6 \cdot 5^{n-2}, a_{0} =0, a_{1} =5\\
f\left( x\right)=\sum_{n=0}^{ \infty }\\
\sum_{n=2}^{ \infty }{a_{n}x^{n}}=5\sum_{n=2}^{ \infty }{a_{n-1}x^{n}} -6\sum_{n=2}^{ \infty }{a_{n-2}x^{n}} +6 \sum_{n=2}^{ \infty }{5^{n-2}x^{n}}\\
\sum_{n=2}^{ \infty }{a_{n}x^{n}}=5x\sum_{n=2}^{ \infty }{a_{n-1}x^{n-1}} -6x^2\sum_{n=2}^{ \infty }{a_{n-2}x^{n-2}} +6x^2 \sum_{n=2}^{ \infty }{5^{n-2}x^{n-2}}\\
\sum_{n=2}^{ \infty }{a_{n}x^{n}}=5x\sum_{n=1}^{ \infty }{a_{n}x^{n}} -6x^2\sum_{n=0}^{ \infty }{a_{n}x^{n}} +6x^2 \sum_{n=0}^{ \infty }{5^{n}x^{n}}\\
\sum_{n=0}^{ \infty }{a_{n}x^{n}}-5x-0=5x\left(\sum_{n=0}^{ \infty }{a_{n}x^{n}} -0\right) -6x^2\sum_{n=0}^{ \infty }{a_{n}x^{n}}+\frac{6x^2}{1-5x}\\
\sum_{n=0}^{ \infty }{a_{n}x^{n}}=5x\sum_{n=0}^{ \infty }{a_{n}x^{n}}-6x^2\sum_{n=0}^{ \infty }{a_{n}x^{n}}+5x+\frac{6x^2}{1-5x}\\
\sum_{n=0}^{ \infty }{a_{n}x^{n}}\left( 1-5x+6x^2\right)=\frac{-19x^2+5x}{1-5x} \\
f\left( x\right)\left( 1-2x\right)\left( 1-3x\right)=\frac{-19x^2+5x}{1-5x}\\
f\left( x\right)= \frac{-19x^2+5x}{\left( 1-2x\right)\left( 1-3x\right)\left( 1-5x\right) }}\)
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6909
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
Funkcja tworzaca rownan niejednorodnych
arek1357, przesadzasz funkcja jest wymierna a pierwiastki mianownika rzeczywiste i jednokrotne więc można w pamięci rozłożyć na sumę sum nieskończonego ciągu geometrycznego
Mnie trochę nie podobało się że nie wyciągnął \(\displaystyle{ x^2}\)
z szeregu reprezentującego część niejednorodną dlatego chciałem policzyć tę funkcję tworzącą
Ja podam do przećwiczenia taki ciąg rekurencyjny
\(\displaystyle{ \begin{cases} a_{78}=25 \\ a_{79}=25.4\\a_{80}=25.7\\a_{n}=a_{n-3}+1 \end{cases}}\)
Do rozwinięcia funkcji tworzącej w szereg proponuję rozłożyć ją na sumę ułamków postaci
\(\displaystyle{ \frac{A_{km}}{\left( 1-\lambda_{m}x\right)^{k} }}\)
a następnie skorzystać ze wzoru na sumę nieskończonego ciągu geometrycznego
W przypadku pierwiastków wielokrotnych mamy do dyspozycji
1) różniczkowanie szeregu geometrycznego
2) wzór dwumianowy Newtona
3) wzór na iloczyn szeregów Cauchyego
Działania na zespolonych proponuję wykonać na postaci trygonometrycznej
Na postaci trygonometrycznej można mnożyć i potęgować (wzór de Moivre)
a argumenty można dosyć łatwo znaleźć
Wzór na iloczyn szeregów Cauchyego
oraz wzór Leibniza na n. pochodną iloczynu może się przydać
gdy będziesz rozwiązywać równania rekurencyjne z wykładniczą funkcją tworzącą
Dobry wybór jeśli chodzi o liniowe równania rekurencyjne
Mnie trochę nie podobało się że nie wyciągnął \(\displaystyle{ x^2}\)
z szeregu reprezentującego część niejednorodną dlatego chciałem policzyć tę funkcję tworzącą
Ja podam do przećwiczenia taki ciąg rekurencyjny
\(\displaystyle{ \begin{cases} a_{78}=25 \\ a_{79}=25.4\\a_{80}=25.7\\a_{n}=a_{n-3}+1 \end{cases}}\)
Do rozwinięcia funkcji tworzącej w szereg proponuję rozłożyć ją na sumę ułamków postaci
\(\displaystyle{ \frac{A_{km}}{\left( 1-\lambda_{m}x\right)^{k} }}\)
a następnie skorzystać ze wzoru na sumę nieskończonego ciągu geometrycznego
W przypadku pierwiastków wielokrotnych mamy do dyspozycji
1) różniczkowanie szeregu geometrycznego
2) wzór dwumianowy Newtona
3) wzór na iloczyn szeregów Cauchyego
Działania na zespolonych proponuję wykonać na postaci trygonometrycznej
Na postaci trygonometrycznej można mnożyć i potęgować (wzór de Moivre)
a argumenty można dosyć łatwo znaleźć
Wzór na iloczyn szeregów Cauchyego
oraz wzór Leibniza na n. pochodną iloczynu może się przydać
gdy będziesz rozwiązywać równania rekurencyjne z wykładniczą funkcją tworzącą
Dobry wybór jeśli chodzi o liniowe równania rekurencyjne
-
- Użytkownik
- Posty: 22209
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Funkcja tworzaca rownan niejednorodnych
Nie wiem jak Wy, ale ja to robię tak\(\displaystyle{ \begin{cases} a_{78}=25 \\ a_{79}=25.4\\a_{80}=25.7\\a_{n}=a_{n-3}+1 \end{cases}}\)
Niech \(\displaystyle{ b_n=a_n+\alpha n}\). Wtedy \(\displaystyle{ a_n=b_n-\alpha n=a_{n-3}=b_{n-3}-\alpha(n-3)+1}\), czyli
\(\displaystyle{ b_n=b_{n-3}+3\alpha+1}\).
Zatem dla \(\displaystyle{ \alpha=-1/3}\) stwierdzam, że ciag \(\displaystyle{ b_n}\) składa się z trzech przeplecionych ze sobą ciągów stałych. Stąd banalnie wyliczam to, co trzeba.
Oczywiście świetnie jest znać teorię, ale narzędzia warto dobierać proporcjonalnie do wagi problemu.
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6909
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
Funkcja tworzaca rownan niejednorodnych
a4karo, ale rozwiązując z użyciem funkcji tworzącej zrozumiały jest każdy krok metody
poza tym temat jest o funkcji tworzącej
Jeśli chodzi o to podstawienie to tacy jak ja czy Janusz mogą nie wiedzieć skąd się ono wzięło
Ten ciąg wziąłem na podstawie tabeli rozmiarów obuwia
poza tym temat jest o funkcji tworzącej
Jeśli chodzi o to podstawienie to tacy jak ja czy Janusz mogą nie wiedzieć skąd się ono wzięło
Ten ciąg wziąłem na podstawie tabeli rozmiarów obuwia