Jak krok po kroku rozwiązać poniższe zadanie:
Czy istnieją liczby całkowite \(\displaystyle{ x, y}\) spełniające poniższe równanie? Jeśli tak to podaj przykład takich liczb.
a) \(\displaystyle{ 123x+141y=18}\)
b) \(\displaystyle{ 91x-126y=8}\)
c) \(\displaystyle{ 221x+546y=52}\)
Liczby całkowite spełniające dane równanie
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6908
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
Liczby całkowite spełniające dane równanie
Rozszerzony algorytm Euklidesa powinien być przydatny
W b) możesz mieć problemy ze znalezieniem tych liczb
\(\displaystyle{ a) \left( x,y\right)=\left( -1,1\right)\\
c) \left( x,y\right)=\left( 20,-8\right)\\}\)
W b) aby mieć jakieś rozwiązanie musiałbyś mieć zamiast ósemki
liczbę podzielną przez siedem
W b) możesz mieć problemy ze znalezieniem tych liczb
\(\displaystyle{ a) \left( x,y\right)=\left( -1,1\right)\\
c) \left( x,y\right)=\left( 20,-8\right)\\}\)
W b) aby mieć jakieś rozwiązanie musiałbyś mieć zamiast ósemki
liczbę podzielną przez siedem