Wyznacz liczbe kodow składajacych sie z 8 znakow

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
legendarny ziom
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 3 cze 2012, o 23:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: nibylandia

Wyznacz liczbe kodow składajacych sie z 8 znakow

Post autor: legendarny ziom »

Witam, mam takie zadanko:

Wyznacz liczbe kodow składajacych sie z 8 znakow ktore mozna utworzyc z 10 cyfr arabskich i 14 podanych liter alfabetu lacinskiego: M,N,O,P,Q,R,S,T,U,V,W,X,Y,Z, według wzorda: kod musi zaczynac sie trzema cyframi po ktorych musi miec trzy rozne litery, a na dwoch ostatnich pozycjach moze miec zarowno cyfre jak i litere pod warunkiem ze nie sa to jednoczesnie dwie litery ze zbioru {U,V,W,X,Y,Z}

Postanowilem je rozwiazac w nastepujacy sposob:

_ _ _ _ _ _ _ _ _ - pozycje
C C C C L L L X - co mozemy wstawic
10 10 10 10 14 13 12 - ilosc mozliwosci

X - cyfre jak i litere pod warunkiem ze nie sa to jednoczesnie dwie litery ze zbioru {U,V,W,X,Y,Z}

Postanowilem x obliczyc taktyką: od WSZYSTKICH opcji odjac NIEDOPUSZCZALNE
więc: CL*CL - 6*1 = 24*24 - 6 = 570

wiec mamy 10*10*10*10 * 14*13*12 * 570 = 12448800000 mozliwosci

Czy moglby ktos sprawdzic czy robie to prawidlowo?
Ostatnio zmieniony 28 lis 2015, o 15:29 przez legendarny ziom, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
kropka+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4389
Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 787 razy

Wyznacz liczbe kodow składajacych sie z 8 znakow

Post autor: kropka+ »

legendarny ziom pisze:... i 14 podanych liter alfabetu lacinskiego: M,N,O.P,R,S,T,U,V,W,X,Y,Z,
A gdzie ta czternasta litera?
Czy na początku kodu może być \(\displaystyle{ 0}\)?
legendarny ziom
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 3 cze 2012, o 23:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: nibylandia

Wyznacz liczbe kodow składajacych sie z 8 znakow

Post autor: legendarny ziom »

Zabrakło Q, juz poprawilem. Tak moze byc 0, w koncu 10 cyfr od 0 do 9.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22204
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3753 razy

Wyznacz liczbe kodow składajacych sie z 8 znakow

Post autor: a4karo »

Te niedopuszczalne chyba żle policzyłeś. Jest ich trochę więcej niż 6.
Awatar użytkownika
kropka+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4389
Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 787 razy

Wyznacz liczbe kodow składajacych sie z 8 znakow

Post autor: kropka+ »

legendarny ziom pisze: kod musi zaczynac sie trzema cyframi ...

Postanowilem je rozwiazac w nastepujacy sposob:

_ _ _ _ _ _ _ _ _ - pozycje
C C C C L L L X - co mozemy wstawic

wiec mamy 10*10*10*10 * 14*13*12 * 570 = 12448800000 mozliwosci
Napisałeś cztery cyfry na początku a mają być trzy, więc powinno być CCCLLLXX. Poza tym oczywiście masz błąd zauważony przez a4karo
ODPOWIEDZ