Czy da się wyliczyć...
\(\displaystyle{ \sum_{i=1}^n \frac{p^i}{(c-i+1)^2}}\)
Oczywiście \(\displaystyle{ p,c}\) to stałe (Jeśli to coś pomoże to \(\displaystyle{ 0
Poprawiłem temat i przeniosłem wątek.
max}\)
Sprowadzić sumę skończoną do postaci zwartej
Sprowadzić sumę skończoną do postaci zwartej
Ostatnio zmieniony 26 lip 2007, o 00:33 przez sszbig, łącznie zmieniany 1 raz.
Sprowadzić sumę skończoną do postaci zwartej
Tak, oczywiście. Chcę to zwinąć.
[ Dodano: 29 Lipca 2007, 10:38 ]
Chyba się jednak nie da.
Dla trochę prostszego wyrażenia
\(\displaystyle{ \sum_{i=0}^n \frac{p^i}{(c-i)^2}}\)
Mathematica wypluwa jako wynik
\(\displaystyle{ LerchPhi[p, 2, (-c)] - p^{1 + n}LerchPhi[p, 2, 1 - c + n]}\)
czyli zamienia na różnicę dwóch nieskończonych sum.
Pozdro
[ Dodano: 29 Lipca 2007, 10:38 ]
Chyba się jednak nie da.
Dla trochę prostszego wyrażenia
\(\displaystyle{ \sum_{i=0}^n \frac{p^i}{(c-i)^2}}\)
Mathematica wypluwa jako wynik
\(\displaystyle{ LerchPhi[p, 2, (-c)] - p^{1 + n}LerchPhi[p, 2, 1 - c + n]}\)
czyli zamienia na różnicę dwóch nieskończonych sum.
Pozdro