Problem z rozwiązaniem "udowodnij, że" (metody dowodzenia)

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
kingszajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 26 lis 2015, o 12:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kielce
Podziękował: 3 razy

Problem z rozwiązaniem "udowodnij, że" (metody dowodzenia)

Post autor: kingszajs »

Witam. Mam mały problem z jednym zadaniem z Matematyki dyskretnej z metod dowodzenia.

Otóż na zajęciach miałem takie zadanie:

Udowodnij, że \(\displaystyle{ \left(x-2\right)^{2} > 4}\) dla wszystkich ujemnych x należącego do R.

Wykonane ono zostało tak:
1. \(\displaystyle{ x<0}\)
2. \(\displaystyle{ x-2<-2}\)
3. \(\displaystyle{ \left(x-2\right)^{2} > 4}\)

Potrafi mi ktoś wyjaśnić skąd ta zmiana znaku równości która nastąpiła między krokiem 2 a 3?

Z kolei na kolokwium rok temu pojawiły się takie dwa przykłady (treść zadania identyczna jak w tym powyżej):
1. \(\displaystyle{ \left(x-2\right)^{3} < 8}\)
2. \(\displaystyle{ \left(2-x\right)^{3} > 8}\)

Nie wiem czy jestem głupi czy jest błąd w równaniu który uniemożliwia udowodnienie.
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5221 razy

Problem z rozwiązaniem "udowodnij, że" (metody dowodzenia)

Post autor: Premislav »

Obie strony są ujemne, zatem skoro lewa jest mniejsza od prawej, to wartość bezwzględna lewej (tj. odległość od zera na osi liczbowej) jest większa od wartości bezwzględnej prawej, toteż podnosząc nierówność stronami do kwadratu, zmieniamy zwrot nierówności.
kingszajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 26 lis 2015, o 12:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kielce
Podziękował: 3 razy

Problem z rozwiązaniem "udowodnij, że" (metody dowodzenia)

Post autor: kingszajs »

Okej, więc jak to będzie w przypadku tych dwóch zadań które pojawiły się na kolokwium? Próbowałem rozwiązać te zadania, jedno wydaje się być rozwiązane prawidłowo, z kolei drugie już nie.

1. \(\displaystyle{ \left(x-2\right)^{3} < 8}\)
2. \(\displaystyle{ x < 0}\)
3. \(\displaystyle{ x - 2 < -2}\) (tu chcę spotęgować do 3, minus x minus x minus = minus)
4. \(\displaystyle{ \left(x-2\right)^{3} < -8}\) (i co z tym fantem?)

W kolejnym zadaniu:

1. \(\displaystyle{ \left(2-x\right)^{3} > 8}\)
2. \(\displaystyle{ x < 0}\)
3. \(\displaystyle{ x - 2 < -2}\) (teraz mnożę przez \(\displaystyle{ (-1)}\) by odwrócić znak)
4. \(\displaystyle{ 2 - x > 2}\) (podnoszę do potęgi 3)
5. \(\displaystyle{ \left(2-x\right)^{3} > 8}\) (tadam, wynik wygląda na prawidłowy)
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Problem z rozwiązaniem "udowodnij, że" (metody dowodzenia)

Post autor: piasek101 »

1) Jeśli coś jest mniejsze od \(\displaystyle{ (-8)}\) to od ośmiu jest mniejsze też.
Awatar użytkownika
arek1357
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5748
Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: blisko
Podziękował: 131 razy
Pomógł: 526 razy

Problem z rozwiązaniem "udowodnij, że" (metody dowodzenia)

Post autor: arek1357 »

No tak mało oczywiste!
ODPOWIEDZ