Udowodnij, że
\(\displaystyle{ \[2^{n}\neq 1(mod\, \, \, \, n)\]}\)
dla każdego \(\displaystyle{ n>1}\)
Dowód z modulo
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
Dowód z modulo
Inaczej niż w linku:
Załóżmy, że dla pewnego \(\displaystyle{ n}\) przystawanie zachodzi. Niech \(\displaystyle{ p}\) będzie najmniejszą liczbą pierwszą dzielącą \(\displaystyle{ n}\) (oczywiście \(\displaystyle{ p>2}\)). Z Małego Twierdzenia Fermata mamy:
\(\displaystyle{ 2^{p-1}\equiv 1 \pmod p}\)
oraz oczywiście
\(\displaystyle{ 2^{n}\equiv 1 \pmod p}\)
Ale \(\displaystyle{ n}\) i \(\displaystyle{ p-1}\) są względnie pierwsze, bo \(\displaystyle{ n}\) nie ma dzielników mniejszych niż \(\displaystyle{ p}\) i większych od jeden. Tak więc istnieją takie całkowite \(\displaystyle{ k,l}\), że:
\(\displaystyle{ kn+l(p-1)=1}\)
W takim razie:
\(\displaystyle{ 2^1\equiv 2^{kn+l(p-1)} = (2^n)^k\cdot (2^{p-1})^l\equiv 1^k \cdot 1^l =1 \pmod p}\)
co oznacza sprzeczność.
Q.
Załóżmy, że dla pewnego \(\displaystyle{ n}\) przystawanie zachodzi. Niech \(\displaystyle{ p}\) będzie najmniejszą liczbą pierwszą dzielącą \(\displaystyle{ n}\) (oczywiście \(\displaystyle{ p>2}\)). Z Małego Twierdzenia Fermata mamy:
\(\displaystyle{ 2^{p-1}\equiv 1 \pmod p}\)
oraz oczywiście
\(\displaystyle{ 2^{n}\equiv 1 \pmod p}\)
Ale \(\displaystyle{ n}\) i \(\displaystyle{ p-1}\) są względnie pierwsze, bo \(\displaystyle{ n}\) nie ma dzielników mniejszych niż \(\displaystyle{ p}\) i większych od jeden. Tak więc istnieją takie całkowite \(\displaystyle{ k,l}\), że:
\(\displaystyle{ kn+l(p-1)=1}\)
W takim razie:
\(\displaystyle{ 2^1\equiv 2^{kn+l(p-1)} = (2^n)^k\cdot (2^{p-1})^l\equiv 1^k \cdot 1^l =1 \pmod p}\)
co oznacza sprzeczność.
Q.
-
- Użytkownik
- Posty: 22230
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3757 razy
Dowód z modulo
Ostrożnie:
Co oznacza to przystawanie gdy \(\displaystyle{ k=-5}\)?\(\displaystyle{ 2^1\equiv 2^{kn+l(p-1)} =\red (2^n)^k\cdot (2^{p-1})^l\equiv 1^k \cdot 1^l \black=1 \pmod p}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
Dowód z modulo
Jeśli \(\displaystyle{ m>0}\), to przez \(\displaystyle{ a^{-m}}\) rozumiemy \(\displaystyle{ (a^{-1})^m}\), a przez \(\displaystyle{ a^{-1}}\) taką liczbę \(\displaystyle{ b}\) dla której \(\displaystyle{ ab\equiv 1\pmod p}\) (zawsze istnieje, bo \(\displaystyle{ p}\) pierwsze).
Q.
Q.