Kongruencja - brak elementu odwrotnego

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
jackblack
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 175
Rejestracja: 27 paź 2013, o 20:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 10 razy

Kongruencja - brak elementu odwrotnego

Post autor: jackblack »

\(\displaystyle{ 28x = 7(mod 49)}\)

Szukam elementu odwrotnego do 28 rozszerzonym algorytmem Euklidesa.

\(\displaystyle{ 28v+49w = 1}\)

\(\displaystyle{ 49 = 28 \cdot 1+21}\)
\(\displaystyle{ 28 = 21 \cdot 1+7}\)
\(\displaystyle{ 21=7 \cdot 3+0}\)

Powinienem w jednym z tych równań odtrzymać jedynkę, wstawić do wzoru i liczyć dalej.
Tym czasem tej jedynki nie ma. Co to oznacza? Równanie nie ma rozwiązania?
szw1710

Kongruencja - brak elementu odwrotnego

Post autor: szw1710 »

Z równania \(\displaystyle{ 28x=49k+7}\) mamy natychmiast \(\displaystyle{ 4x=7k+1}\), więc przechodzimy na działanie modulo \(\displaystyle{ 7}\). Znajdź odpowiednie \(\displaystyle{ x}\) (myślę oczywiście o wszystkich \(\displaystyle{ x}\)) i sprawdź, że spełnia wyjściową relację.
jackblack
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 175
Rejestracja: 27 paź 2013, o 20:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 10 razy

Kongruencja - brak elementu odwrotnego

Post autor: jackblack »

Dziękuję Panu.

EDIT:

Ale chwila, czyli teraz po prostu rozwiązać równanie
\(\displaystyle{ 4x = 1 mod 7}\) ?
szw1710

Kongruencja - brak elementu odwrotnego

Post autor: szw1710 »

Tak
ODPOWIEDZ