graf k-refularny a istnienie cyklu hamiltona

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
karl153
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 98
Rejestracja: 27 wrz 2011, o 20:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wroclaw
Podziękował: 7 razy

graf k-refularny a istnienie cyklu hamiltona

Post autor: karl153 »

Czy istnieje graf:
a) \(\displaystyle{ 10}\)-regularny
b) \(\displaystyle{ 18}\) wierzchołków
c) Niezawiera cyklu Hamiltona

Znam twierdzenie Nash'a-Williams'a, tylko nie wiem czy na podstawie tego, że niezachodzi warunek mogę stwierdzić, że nie istnieje taki graf, czyli, że mogę użyć twierdzenie w drugą stronę ? czyli \(\displaystyle{ k=10}\), \(\displaystyle{ |V|=18}\), \(\displaystyle{ 2*10+1=21!=18}\) czyli nie istnieje ?
Nie mam innego pomysłu, stąd moje pytanie.
Awatar użytkownika
arek1357
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5749
Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: blisko
Podziękował: 131 razy
Pomógł: 526 razy

graf k-refularny a istnienie cyklu hamiltona

Post autor: arek1357 »

Znam twierdzenie, które mówi, że jeżeli stopień każdego wierzchołka jest większy od połowy ilości wierzchołków to graf jest hamiltonowski czyli zawiera cykl Hamiltona!
A u ciebie tak właśnie jest.
karl153
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 98
Rejestracja: 27 wrz 2011, o 20:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wroclaw
Podziękował: 7 razy

graf k-refularny a istnienie cyklu hamiltona

Post autor: karl153 »

No tak, faktycznie można skorzystać z twierdzenie Diraca, ja użyłem Orego,i faktycznie dla dowolnych dwóch wierzchołków suma spełnia warunek: \(\displaystyle{ 20 \ge 18}\). Dziękuje.
ODPOWIEDZ