Symbol Newona - znajdź wszystkie liczby sp.warunek ze zbioru
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 13 paź 2015, o 22:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 3 razy
Symbol Newona - znajdź wszystkie liczby sp.warunek ze zbioru
Muszę rozwiązać kilka zadań i zatrzymałam się na tym wyglądającym mimo wszystko prosto ale nie wiem jak to ugryźć...
Próbowałam skrócić to nieco poprzez własności symbolu ale tylko pogmatwałam.
Nie proszę o gotowca ale proszę o nakierowanie mnie jak to zrobić ://
Z góry dzięki
Zadanie:
Znajdź wszystkie liczby \(\displaystyle{ {n \choose k}}\) takie że:
\(\displaystyle{ \frac{ {n \choose k+1} }{ {n \choose k} }=100}\)
Jeżeli \(\displaystyle{ n, k \in \left\{ 33, 34, 35, ..., 4444\right\}}\)
Próbowałam skrócić to nieco poprzez własności symbolu ale tylko pogmatwałam.
Nie proszę o gotowca ale proszę o nakierowanie mnie jak to zrobić ://
Z góry dzięki
Zadanie:
Znajdź wszystkie liczby \(\displaystyle{ {n \choose k}}\) takie że:
\(\displaystyle{ \frac{ {n \choose k+1} }{ {n \choose k} }=100}\)
Jeżeli \(\displaystyle{ n, k \in \left\{ 33, 34, 35, ..., 4444\right\}}\)
Ostatnio zmieniony 14 paź 2015, o 00:33 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Symbol Newona - znajdź wszystkie liczby sp.warunek ze zbioru
Korzystając z definicji symbolu Newtona, można równość \(\displaystyle{ \frac{ {n \choose k+1} }{ {n \choose k} }=100}\)
zapisać w postaci \(\displaystyle{ \frac{n!k!(n-k)!}{n!(k+1)!(n-k-1)!}=100}\)
Po lewej stronie możesz dużo skrócić. Dalej można np. wyznaczyć \(\displaystyle{ n}\) w zależności od \(\displaystyle{ k}\).
zapisać w postaci \(\displaystyle{ \frac{n!k!(n-k)!}{n!(k+1)!(n-k-1)!}=100}\)
Po lewej stronie możesz dużo skrócić. Dalej można np. wyznaczyć \(\displaystyle{ n}\) w zależności od \(\displaystyle{ k}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 13 paź 2015, o 22:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 3 razy
Symbol Newona - znajdź wszystkie liczby sp.warunek ze zbioru
Dziękuje
Po wyciągnięciu przed nawias w \(\displaystyle{ (k+1)!}\) i skróceniu zostaje:
\(\displaystyle{ \frac{(n-k)!}{(k+1)(n-k-1)!}}\)
Czy w drugim nawiasie w mianowniku da się coś wyciągnąć?
Wygląda tak, jakby chciało ładnie się skrócić z \(\displaystyle{ (n-k)!}\) :/
Po wyciągnięciu przed nawias w \(\displaystyle{ (k+1)!}\) i skróceniu zostaje:
\(\displaystyle{ \frac{(n-k)!}{(k+1)(n-k-1)!}}\)
Czy w drugim nawiasie w mianowniku da się coś wyciągnąć?
Wygląda tak, jakby chciało ładnie się skrócić z \(\displaystyle{ (n-k)!}\) :/
Ostatnio zmieniony 14 paź 2015, o 00:34 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Symbol Newona - znajdź wszystkie liczby sp.warunek ze zbioru
Jeszcze coś da się ładnie skrócić. Zobacz, że \(\displaystyle{ (n-k)!=(n-k)\cdot(n-k-1)!}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 13 paź 2015, o 22:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 3 razy
Symbol Newona - znajdź wszystkie liczby sp.warunek ze zbioru
Jeszcze raz dziękuje ślicznie
Czyli po skróceniu mam \(\displaystyle{ \frac{n-k}{k+1}=100}\) z czego wyjdzie mi że \(\displaystyle{ n=100k+100}\)
W takim razie rozwiązaniem będzie np \(\displaystyle{ { 3433\choose 33}}\) ?
Czyli po skróceniu mam \(\displaystyle{ \frac{n-k}{k+1}=100}\) z czego wyjdzie mi że \(\displaystyle{ n=100k+100}\)
W takim razie rozwiązaniem będzie np \(\displaystyle{ { 3433\choose 33}}\) ?
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Symbol Newona - znajdź wszystkie liczby sp.warunek ze zbioru
Drobna pomyłka, powinno być \(\displaystyle{ n=101k+100}\), ale co ciekawe przykładowe rozwiązanie podałaś dobre, więc może to literówka (czy raczej cyfrówka).
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 13 paź 2015, o 22:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 3 razy
Symbol Newona - znajdź wszystkie liczby sp.warunek ze zbioru
Tak, tak ^^
pomyłeczka
Wielkie dzięki
Będę już wiedziała jak to robić
pomyłeczka
Wielkie dzięki
Będę już wiedziała jak to robić