Natrafiłam ostatnio takie dziwne (przynajmniej dla mnie) zadanko:
Podać ograniczenie równania rekurencyjnego:
\(\displaystyle{ T(n) = 2T( n^{ \frac{1}{3} } )+\log _{3}n}\)
Ktoś może wie jak to ruszyć? Albo chociaż sprowadzić do czegoś ładniejszego?
Ciekawe równanie rekurencyjne
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 3 paź 2014, o 10:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
Ciekawe równanie rekurencyjne
Ostatnio zmieniony 13 paź 2015, o 22:06 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- Medea 2
- Użytkownik
- Posty: 2491
- Rejestracja: 30 lis 2014, o 11:03
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 23 razy
- Pomógł: 479 razy
Ciekawe równanie rekurencyjne
Przecież to równanie nie jest określone dla nieskończenie wielu \(\displaystyle{ n}\), ile to jest \(\displaystyle{ T(k^3 + 1)}\) dla \(\displaystyle{ k \in \NN}\)?
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 3 paź 2014, o 10:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
Ciekawe równanie rekurencyjne
\(\displaystyle{ T(2) = T(8 + 1)}\) i tak dalej? Nie jestem pewna już niczego
W gruncie rzeczy (podobno) chodzi po prostu o określenie rzędu.
Niestety nie wiem jak zastosować twierdzenie o uniwersalnej, o ile tutaj w ogóle się da, bo ten ułamek lekko mnie przeraża. Na zajęciach robiliśmy tylko przykłady typu "podstaw do wzoru ewentualnie nieco przekształcić".
W gruncie rzeczy (podobno) chodzi po prostu o określenie rzędu.
Niestety nie wiem jak zastosować twierdzenie o uniwersalnej, o ile tutaj w ogóle się da, bo ten ułamek lekko mnie przeraża. Na zajęciach robiliśmy tylko przykłady typu "podstaw do wzoru ewentualnie nieco przekształcić".