Na ile sposobów można rozdać \(\displaystyle{ 12}\) nierozróżnialnych jabłek, \(\displaystyle{ 1}\) gruszkę i \(\displaystyle{ 1}\) śliwkę trójce dzieci, tak by każde dostało po przynajmniej jednym owocu?
Mój pomysł był taki żeby najpierw rozdać \(\displaystyle{ 14}\) jabłek trójce dzieci a później "podmienić" 2 jabłka na śliwkę i gruszkę. \(\displaystyle{ 14}\) jabłek mogę rozdać na \(\displaystyle{ {13\choose 2}}\) sposoby, ale przez ile pomnożyć teraz aby jabłka zastąpić śliwką i gruszką? Przez \(\displaystyle{ 9}\)?
12 jabłek, 1 gruszka i 1 śliwka dla trójki dzieci
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 3 paź 2015, o 10:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3 razy
12 jabłek, 1 gruszka i 1 śliwka dla trójki dzieci
Ostatnio zmieniony 9 paź 2015, o 08:35 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 875
- Rejestracja: 8 paź 2009, o 10:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: R do M
- Podziękował: 56 razy
- Pomógł: 234 razy
12 jabłek, 1 gruszka i 1 śliwka dla trójki dzieci
Rozpatrzyłbym przypadki:
1) rozdaję jabłka, wszystkich możliwości będzie tyle ile jest rozwiązań w liczbach naturalnych równań:
\(\displaystyle{ x _{1} +x _{2} +x _{3}=3}\)
\(\displaystyle{ x _{1} +x _{2} +x _{3}=4}\)
\(\displaystyle{ ...}\)
\(\displaystyle{ x _{1} +x _{2} +x _{3}=12}\)
2) do jabłek dodaję śliwkę \(\displaystyle{ 3 \cdot \text {wynik z pierwszego}}\) + wszystkie te możliwości gdzie ktoś ma jedną śliwkę, pozostali jabłka
\(\displaystyle{ x _{1} +x _{2}=2}\)
\(\displaystyle{ ...}\)
\(\displaystyle{ x _{1} +x _{2}=12}\)
I to wszystko razy \(\displaystyle{ 3}\).
3) podobnie tylko że tym razem daję gruszke
4) daję gruszke i śliwke
Wyniki z pierwszego razy \(\displaystyle{ 9}\) + \(\displaystyle{ 3}\) razy wynik z drugiego + \(\displaystyle{ 2 \cdot 12}\)
1) rozdaję jabłka, wszystkich możliwości będzie tyle ile jest rozwiązań w liczbach naturalnych równań:
\(\displaystyle{ x _{1} +x _{2} +x _{3}=3}\)
\(\displaystyle{ x _{1} +x _{2} +x _{3}=4}\)
\(\displaystyle{ ...}\)
\(\displaystyle{ x _{1} +x _{2} +x _{3}=12}\)
2) do jabłek dodaję śliwkę \(\displaystyle{ 3 \cdot \text {wynik z pierwszego}}\) + wszystkie te możliwości gdzie ktoś ma jedną śliwkę, pozostali jabłka
\(\displaystyle{ x _{1} +x _{2}=2}\)
\(\displaystyle{ ...}\)
\(\displaystyle{ x _{1} +x _{2}=12}\)
I to wszystko razy \(\displaystyle{ 3}\).
3) podobnie tylko że tym razem daję gruszke
4) daję gruszke i śliwke
Wyniki z pierwszego razy \(\displaystyle{ 9}\) + \(\displaystyle{ 3}\) razy wynik z drugiego + \(\displaystyle{ 2 \cdot 12}\)
- arek1357
- Użytkownik
- Posty: 5748
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: blisko
- Podziękował: 131 razy
- Pomógł: 526 razy
12 jabłek, 1 gruszka i 1 śliwka dla trójki dzieci
Mi wyszło tak:
1. przypadek:
Jabłka dostają trzy osoby:
\(\displaystyle{ x_{1}+x_{2}+x_{3}=12 , x_{i}>0}\)
Rozwiązań: \(\displaystyle{ {11 \choose 2}=55}\)
Ale wtedy śliwka i gruszka wędruje na: \(\displaystyle{ 3^2=9}\) - sposoby
będzie: \(\displaystyle{ 55 \cdot 9=495}\)
2.Jabłka dostaje tylko 2 osoby:
\(\displaystyle{ x_{1}+x_{2}=12 , x_{i}>0}\)
Możliwości jest : \(\displaystyle{ {11 \choose 1}=11}\)
Równań będzie trzy, a śliwka i gruszka idą na 5 sposobów przy jednym równaniu bo na pewno śliwkę lub gruszkę musi dostać osoba która nie otrzyma jabłka
będzie: \(\displaystyle{ 11 \cdot 3 \cdot 5=165}\)
3. Jabłka dostaje tylko jedna osoba a wtedy możliwości jest trzy , oraz śliwka i gruszka wędrują do osób, które nic nie mają czyli dwie możliwości!
będzie: \(\displaystyle{ 3 \cdot 2=6}\)
Razem: \(\displaystyle{ 495+165+6=666}\)
1. przypadek:
Jabłka dostają trzy osoby:
\(\displaystyle{ x_{1}+x_{2}+x_{3}=12 , x_{i}>0}\)
Rozwiązań: \(\displaystyle{ {11 \choose 2}=55}\)
Ale wtedy śliwka i gruszka wędruje na: \(\displaystyle{ 3^2=9}\) - sposoby
będzie: \(\displaystyle{ 55 \cdot 9=495}\)
2.Jabłka dostaje tylko 2 osoby:
\(\displaystyle{ x_{1}+x_{2}=12 , x_{i}>0}\)
Możliwości jest : \(\displaystyle{ {11 \choose 1}=11}\)
Równań będzie trzy, a śliwka i gruszka idą na 5 sposobów przy jednym równaniu bo na pewno śliwkę lub gruszkę musi dostać osoba która nie otrzyma jabłka
będzie: \(\displaystyle{ 11 \cdot 3 \cdot 5=165}\)
3. Jabłka dostaje tylko jedna osoba a wtedy możliwości jest trzy , oraz śliwka i gruszka wędrują do osób, które nic nie mają czyli dwie możliwości!
będzie: \(\displaystyle{ 3 \cdot 2=6}\)
Razem: \(\displaystyle{ 495+165+6=666}\)