Rozsadzanie przy okrągłym stole

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
takanator
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 143
Rejestracja: 31 lip 2014, o 20:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Matykaland
Podziękował: 58 razy

Rozsadzanie przy okrągłym stole

Post autor: takanator »

Na ile sposobów można rozsadzić przy okrągłym stole z \(\displaystyle{ 2n+1}\) miejscami \(\displaystyle{ n}\) kobiet i \(\displaystyle{ n}\) mężczyzn, tak by dwie osoby tej samej płci nie siedziały obok siebie? Odpowiedzią będzie \(\displaystyle{ \left( 2n+1\right) \left[ \left( n-1\right)! \cdot n! \right]}\)?
Awatar użytkownika
Poszukujaca
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2775
Rejestracja: 21 maja 2012, o 23:32
Płeć: Kobieta
Podziękował: 1019 razy
Pomógł: 166 razy

Rozsadzanie przy okrągłym stole

Post autor: Poszukujaca »

Będzie tutaj pomocna zasada mnożenia wszystkich możliwości.

Trzeba jeszcze zadać sobie pytanie, czy krzesła są ponumerowane. Wygląda na to, że tak, bo w odpowiedziach jest czynnik \(\displaystyle{ 2n+1}\), a to oznacza, że wybieramy krzesło, które zostanie wolne.
ODPOWIEDZ