Wyznaczenie liczby elementów zbioru
-
- Użytkownik
- Posty: 40
- Rejestracja: 29 kwie 2012, o 14:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 1 raz
Wyznaczenie liczby elementów zbioru
Podaj liczbę elementów zbioru \(\displaystyle{ A \cup B}\), jeśli:
- \(\displaystyle{ A}\) jest zbiorem trzycyfrowych liczb naturalnych parzystych, \(\displaystyle{ B}\) jest zbiorem trzycyfrowych liczb naturalnych podzielnych przez \(\displaystyle{ 7}\).
liczba elementów w \(\displaystyle{ A: 9 \cdot 10 \cdot 5=450}\)
Jak wyznaczyć liczbę elementów w \(\displaystyle{ B}\)?
- \(\displaystyle{ A}\) jest zbiorem trzycyfrowych liczb naturalnych parzystych, \(\displaystyle{ B}\) jest zbiorem trzycyfrowych liczb naturalnych podzielnych przez \(\displaystyle{ 7}\).
liczba elementów w \(\displaystyle{ A: 9 \cdot 10 \cdot 5=450}\)
Jak wyznaczyć liczbę elementów w \(\displaystyle{ B}\)?
Ostatnio zmieniony 27 wrz 2015, o 10:16 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
- Poszukujaca
- Użytkownik
- Posty: 2775
- Rejestracja: 21 maja 2012, o 23:32
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 1019 razy
- Pomógł: 166 razy
Wyznaczenie liczby elementów zbioru
Pierwszą liczbą trzycyfrową podzielną przez \(\displaystyle{ 7}\) jest \(\displaystyle{ 105}\), a ostatnią \(\displaystyle{ 994}\).
Może przyda się cecha podzielności przez siedem?
Może przyda się cecha podzielności przez siedem?
-
- Administrator
- Posty: 34281
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Wyznaczenie liczby elementów zbioru
Nie przyda się. Lepiej policzyć, ile jest liczb podzielnych przez \(\displaystyle{ 7}\) mniejszych od \(\displaystyle{ 1000}\) i odjąć liczbę tych, które są podzielne przez \(\displaystyle{ 7}\) i mniejsze od \(\displaystyle{ 100}\).Poszukujaca pisze:Może przyda się cecha podzielności przez siedem?
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 40
- Rejestracja: 29 kwie 2012, o 14:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 1 raz
Wyznaczenie liczby elementów zbioru
Gdybym chciała skorzystać z cechy podzielności przez 7, to nie potrafię wykorzystać znajomości tej z iloczynem kolejnych cyfr przez potęgi trójki do jakiegoś sensownego zapisu, w jaki sposób można to zrobić?-- 27 wrz 2015, o 11:42 --Poszukujaca pisze:Może przyda się cecha podzielności przez siedem?
Podzielne przez \(\displaystyle{ 7}\) mniejsze od \(\displaystyle{ 1000}\):Jan Kraszewski pisze: Lepiej policzyć, ile jest liczb podzielnych przez \(\displaystyle{ 7}\) mniejszych od \(\displaystyle{ 1000}\) i odjąć liczbę tych, które są podzielne przez \(\displaystyle{ 7}\) i mniejsze od \(\displaystyle{ 100}\).
\(\displaystyle{ a_{1}=7, a_{n}=994\\
994=7+7n-7\\
n=142}\)
Podzielne przez \(\displaystyle{ 7}\) mniejsze od \(\displaystyle{ 100}\):
\(\displaystyle{ a_{1}=7, a_{n}=98\\
98=7+(n-1)7\\
91=7n-7\\
n=14\\
\\
142-14=128}\)
W ten sposób?
- Poszukujaca
- Użytkownik
- Posty: 2775
- Rejestracja: 21 maja 2012, o 23:32
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 1019 razy
- Pomógł: 166 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 40
- Rejestracja: 29 kwie 2012, o 14:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 1 raz
Wyznaczenie liczby elementów zbioru
Ale jak byłoby z wykorzystaniem cechy podzielności przez 7?
Co do powyższych wyliczeń: liczba elementów \(\displaystyle{ A \cup B=128+450=578}\), a według odpowiedzi z książki wynik to \(\displaystyle{ 514}\).
Co do powyższych wyliczeń: liczba elementów \(\displaystyle{ A \cup B=128+450=578}\), a według odpowiedzi z książki wynik to \(\displaystyle{ 514}\).
- Poszukujaca
- Użytkownik
- Posty: 2775
- Rejestracja: 21 maja 2012, o 23:32
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 1019 razy
- Pomógł: 166 razy
Wyznaczenie liczby elementów zbioru
Jednak cecha podzielności nie jest dobrym sposobem, bo trzeba byłoby sprawdzać każdą liczbę po kolei..Ert pisze:Ale jak byłoby z wykorzystaniem cechy podzielności przez 7?
Notabene cech podzielności przez siedem jest kilka, a ta najpopularniejsza dotyczy liczb tylko \(\displaystyle{ >1000}\).
-
- Administrator
- Posty: 34281
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Wyznaczenie liczby elementów zbioru
Wzór toErt pisze:Co do powyższych wyliczeń: liczba elementów \(\displaystyle{ A \cup B=128+450=578}\), a według odpowiedzi z książki wynik to \(\displaystyle{ 514}\).
\(\displaystyle{ |A\cup B|=|A|+|B|-|A\cap B|.}\)
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 40
- Rejestracja: 29 kwie 2012, o 14:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 1 raz
Wyznaczenie liczby elementów zbioru
A rzeczywiście. Nie wiem, jak wyznaczyć część wspólną w takiej sytuacji.kropka+ pisze:Musisz odjąć liczbę wspólnych elementów obu zbiorów, bo liczysz je dwukrotnie.
-
- Administrator
- Posty: 34281
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Wyznaczenie liczby elementów zbioru
To są liczby, które spełniają oba warunki, zatem trzycyfrowe parzyste podzielne przez \(\displaystyle{ 7}\), czyli, jak napisała kropka+, podzielne przez \(\displaystyle{ 14}\). Zliczasz tak samo, jak poprzednio.Ert pisze:Nie wiem, jak wyznaczyć część wspólną w takiej sytuacji.
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 40
- Rejestracja: 29 kwie 2012, o 14:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 1 raz
Wyznaczenie liczby elementów zbioru
\(\displaystyle{ A \cap B:\\
a_{1} =112\\
a_{n} =994\\
994=112+14n-14\\
n=64}\)
liczba elementów \(\displaystyle{ A \cup B=128+450-64=514}\)
Dziękuję za pomoc.
a_{1} =112\\
a_{n} =994\\
994=112+14n-14\\
n=64}\)
liczba elementów \(\displaystyle{ A \cup B=128+450-64=514}\)
Dziękuję za pomoc.