Liczba możliwych całkowitych rozwiązań równania
-
- Użytkownik
- Posty: 44
- Rejestracja: 9 cze 2015, o 22:41
- Płeć: Mężczyzna
Liczba możliwych całkowitych rozwiązań równania
Witam, treść zadania: \(\displaystyle{ x_{1}+ x _{2} +x _{3}+x _{4} +x _{5}=40 \wedge x_{1} ,x_{2} \ge 3 \wedge x_{3}, x _{4}, x _{5} \ge 0}\) Ile możliwych całkowitych rozwiązań posiada powyższe równanie ?
Chciałbym się upewnić, czy wynik \(\displaystyle{ {38 \choose 34}}\) jest poprawny ? Z góry thx.
Chciałbym się upewnić, czy wynik \(\displaystyle{ {38 \choose 34}}\) jest poprawny ? Z góry thx.
Liczba możliwych całkowitych rozwiązań równania
Tak. Jest poprawnie, mi tak samo wyszło:
\(\displaystyle{ {(40-3-3)+5-1 \choose 40-3-3} = {38 \choose 34}}\)
\(\displaystyle{ {(40-3-3)+5-1 \choose 40-3-3} = {38 \choose 34}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 4211
- Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków PL
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 758 razy
Liczba możliwych całkowitych rozwiązań równania
Nie!
Wynik jest błędny.
Edit:
––––––
Tak!
Wynik jest poprawny.
Czytaj poniżej wyjaśnienie.
Wynik jest błędny.
Edit:
––––––
Tak!
Wynik jest poprawny.
Czytaj poniżej wyjaśnienie.
Ostatnio zmieniony 16 wrz 2015, o 00:24 przez SlotaWoj, łącznie zmieniany 2 razy.
Liczba możliwych całkowitych rozwiązań równania
Czy możesz wyprowadzić nas z błędu? Proszę o wskazówki.SlotaWoj pisze:Nie!
Wynik jest błędny.
-
- Użytkownik
- Posty: 4211
- Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków PL
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 758 razy
Liczba możliwych całkowitych rozwiązań równania
Wygenerowałem w Pascalu wszystkie piątki całkowitoliczbowe i policzyłem ile z nich spełnia warunki zadania.
Edit
–––––
Wykorzystałem pewien programik napisany dla innego, ale podobnego zadania modyfikując go nieco, ale spartaczyłem te modyfikacje i wyszło jak wyszło, czyli źle.
Post Medei 2 poniżej, skłonił mnie do spojrzenia na ów programik krytycznym okiem i zauważenia błędu.
Składam samokrytykę i przepraszam, a Medei 2 dziękuję.
Edit
–––––
Wykorzystałem pewien programik napisany dla innego, ale podobnego zadania modyfikując go nieco, ale spartaczyłem te modyfikacje i wyszło jak wyszło, czyli źle.
Post Medei 2 poniżej, skłonił mnie do spojrzenia na ów programik krytycznym okiem i zauważenia błędu.
Składam samokrytykę i przepraszam, a Medei 2 dziękuję.
Ostatnio zmieniony 16 wrz 2015, o 00:33 przez SlotaWoj, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 44
- Rejestracja: 9 cze 2015, o 22:41
- Płeć: Mężczyzna
Liczba możliwych całkowitych rozwiązań równania
Też bym był wdzięczny za pokazanie rozwiązania, ewentualnie jakieś wskazówki.
- Medea 2
- Użytkownik
- Posty: 2491
- Rejestracja: 30 lis 2014, o 11:03
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 23 razy
- Pomógł: 479 razy
Liczba możliwych całkowitych rozwiązań równania
Odpowiedź jest chyba prawidlowa: można wyobrazić sobie, że \(\displaystyle{ x_1, x_5 \ge 3}\), \(\displaystyle{ x_2, x_3, x_4 \ge 0}\) i wstawiamy cztery przegródki między czterdzieści kulek, z czego krańcowe trzy nie biorą udziału w zabawie. Poza tym,
Kod: Zaznacz cały
Length[
Select[
Map[{-3, -3, 0, 0, 0} + # &, Select[Tuples[Range[0, 10], 5], Total[#] == 10 &]], Min[#] >= 0 &
]
] - Binomial[8, 4]
0
- arek1357
- Użytkownik
- Posty: 5749
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: blisko
- Podziękował: 131 razy
- Pomógł: 526 razy
Liczba możliwych całkowitych rozwiązań równania
Warunki:
\(\displaystyle{ x_{1},x_{2} \ge 3}\)
\(\displaystyle{ x_{3},x_{4}, x_{4}\ge 0}\)
Z tego wynika, że równanie charakterystyczne ma postać:
\(\displaystyle{ (x^3+x^4+x^5+...)^2 \cdot (1+x+x^2+x^3+...)^3=x^6 \cdot (1+x+x^2+x^3+...)^5=
\frac{x^6}{(1-x)^5}}\)
ale:
\(\displaystyle{ \frac{x^6}{(1-x)^5} = \sum_{n=0}^{ \infty } \frac{x^{n+6}}{24}(1+n)(2+n)(3+n)(4+n)=}\)
\(\displaystyle{ = \frac{x^6}{24} \sum_{n=0}^{ \infty }x^n(1+n)(2+n)(3+n)(4+n)}\)
dla:
\(\displaystyle{ n=34}\)
otrzymujemy współczynnik przy:
\(\displaystyle{ x^{40}}\)
i wynosi:
\(\displaystyle{ \frac{1}{24} \cdot (1+34)(2+34)(3+34)(4+34)=73815}\)
\(\displaystyle{ x_{1},x_{2} \ge 3}\)
\(\displaystyle{ x_{3},x_{4}, x_{4}\ge 0}\)
Z tego wynika, że równanie charakterystyczne ma postać:
\(\displaystyle{ (x^3+x^4+x^5+...)^2 \cdot (1+x+x^2+x^3+...)^3=x^6 \cdot (1+x+x^2+x^3+...)^5=
\frac{x^6}{(1-x)^5}}\)
ale:
\(\displaystyle{ \frac{x^6}{(1-x)^5} = \sum_{n=0}^{ \infty } \frac{x^{n+6}}{24}(1+n)(2+n)(3+n)(4+n)=}\)
\(\displaystyle{ = \frac{x^6}{24} \sum_{n=0}^{ \infty }x^n(1+n)(2+n)(3+n)(4+n)}\)
dla:
\(\displaystyle{ n=34}\)
otrzymujemy współczynnik przy:
\(\displaystyle{ x^{40}}\)
i wynosi:
\(\displaystyle{ \frac{1}{24} \cdot (1+34)(2+34)(3+34)(4+34)=73815}\)