Odszyfruj wiadomość nadawca użył przekształcenia afinicznego

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
MathMaster
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 318
Rejestracja: 23 paź 2009, o 20:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Podziękował: 80 razy

Odszyfruj wiadomość nadawca użył przekształcenia afinicznego

Post autor: MathMaster »

Witam

Mam takie zadanko
Odszyfruj wiadomość ZS jeżeli nadawca użył do kodowania przekształcenia afinicznego z kluczem (9,21)
Ok, no to numeruje sobie alfabet od 0 do 25. Problem w tym, że umiem zakodować wiadomość, ale odszyfrować to już średnio.
Szukam liczby \(\displaystyle{ f(x)=9x+21\pmod{21}=26}\) tylko że zgadywanie to chyba zła metoda, wydaje mi się, że muszę wyznaczyć funkcję odwrotną, tylko nie wiem jak.

Od czego wyjść, wskazówki, gotowe rozwiązania wszystko mile widziane.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Medea 2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2491
Rejestracja: 30 lis 2014, o 11:03
Płeć: Kobieta
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 479 razy

Odszyfruj wiadomość nadawca użył przekształcenia afinicznego

Post autor: Medea 2 »

Szyfrujesz funkcją \(\displaystyle{ y = ax + b}\) dla \(\displaystyle{ a = 9}\) i \(\displaystyle{ b = 21}\), tak? W takim razie podpowiem Ci, co masz robić, a Ty wykonasz rachunki.

Skoro \(\displaystyle{ y = ax +b}\), to \(\displaystyle{ y - b = ax}\) i \(\displaystyle{ x = (y-b)a^{-1}}\). Wszystko dzieje się w pierścieniu \(\displaystyle{ \ZZ_{26}}\). Liczba \(\displaystyle{ a^{-1}}\) jest tak wybrana, żeby po przemnożeniu przez \(\displaystyle{ 9}\) dawała jedynkę. Standardowo znajduje się ją rozszerzonym algorytmem Euklidesa.
MathMaster
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 318
Rejestracja: 23 paź 2009, o 20:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Podziękował: 80 razy

Odszyfruj wiadomość nadawca użył przekształcenia afinicznego

Post autor: MathMaster »

Nie rozumiem. Mam \(\displaystyle{ x\equiv \frac{21}{-9} -y\pmod{26}}\) Jak ja mam tutaj skorzystać z rozszerzonego algorytmu euklidesa. Z czego tu liczyć nwd?
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

Odszyfruj wiadomość nadawca użył przekształcenia afinicznego

Post autor: Kartezjusz »

Masz równanie do rozwiązania \(\displaystyle{ -9x = -9x + 26y = 1}\)
\(\displaystyle{ 9,26}\)są względnie pierwsze i tak dostajemy równanie algorytm.
ODPOWIEDZ