Witam serdecznie. Prosilbym bardzo o pomoc w rozwiazniu tych zadań:
1) Zmienna (X,Y) spełnia: P(X=1,Y=1) = P(X=2,Y=1) = P(X=1,Y=2) = 0,15, P(X=2,Y=2) = 0,55. Stąd P(Y=2) =?
2) Zmienna (X,Y) spełnia: P(X=1,Y=1) = P(X=2,Y=1) = P(X=1,Y=2) = 0,2, P(X=2,Y=2) = 0,4. Stąd E(Y) =?
prosilbym o rozwiazanie zadania a nie o sam wynik
W każdym dziale jest taki przycisk "Nowy temat". Jeśli masz zadania do rozwiązania, skorzystaj z niego, dobrze? Post wydzieliłam. Kasia
Zmienna (X,Y) spełnia ... - dwa zadania.
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 29 cze 2007, o 17:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jelenia Góra
Zmienna (X,Y) spełnia ... - dwa zadania.
Ostatnio zmieniony 29 cze 2007, o 18:56 przez sebus861, łącznie zmieniany 1 raz.
- abrasax
- Użytkownik
- Posty: 844
- Rejestracja: 20 maja 2005, o 13:19
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Zabrze
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 161 razy
Zmienna (X,Y) spełnia ... - dwa zadania.
łatwiej, gdy poszczególne prawdopodobieństwa zapiszemy w tabeli
zad 1
\(\displaystyle{ \begin{array}{c|c|c}&X=1&X=2 \\ \hline
Y=1&0,15&0,15 \\ \hline
Y=2&0,15&0,55 \end{array}}\)
P(Y=2) - suma w wierszu, gdzie Y=2: \(\displaystyle{ P(Y=2)=0,15+0,55}\)
zad 2
\(\displaystyle{ \begin{array}{c|c|c}&X=1&X=2 \\ \hline
Y=1&0,2&0,2 \\ \hline
Y=2&0,2&0,4 \end{array}}\)
wyliczenie wartości oczekiwanej E(Y) wymaga określenie rozkładu brzegowego dla Y (liczymy sumy w poszczególnych wierszach)
\(\displaystyle{ \begin{array}{c|c|c}&Y=1&Y=2 \\ \hline
p&0,4&0,6 \end{array}}\)
\(\displaystyle{ E(Y)=1 0,4+2 0,6}\)
zad 1
\(\displaystyle{ \begin{array}{c|c|c}&X=1&X=2 \\ \hline
Y=1&0,15&0,15 \\ \hline
Y=2&0,15&0,55 \end{array}}\)
P(Y=2) - suma w wierszu, gdzie Y=2: \(\displaystyle{ P(Y=2)=0,15+0,55}\)
zad 2
\(\displaystyle{ \begin{array}{c|c|c}&X=1&X=2 \\ \hline
Y=1&0,2&0,2 \\ \hline
Y=2&0,2&0,4 \end{array}}\)
wyliczenie wartości oczekiwanej E(Y) wymaga określenie rozkładu brzegowego dla Y (liczymy sumy w poszczególnych wierszach)
\(\displaystyle{ \begin{array}{c|c|c}&Y=1&Y=2 \\ \hline
p&0,4&0,6 \end{array}}\)
\(\displaystyle{ E(Y)=1 0,4+2 0,6}\)