Ilość rozwiązań równania w liczbach całkowitych nieuj

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
rafalmistrz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 47
Rejestracja: 16 kwie 2007, o 22:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: bielsk
Podziękował: 26 razy
Pomógł: 2 razy

Ilość rozwiązań równania w liczbach całkowitych nieuj

Post autor: rafalmistrz »

hej mam problem z tym zadaniem, jak mozecie to opiszcie co mam robic i podajcie wynik dzieki

a+b+c+d+e=9

a,b,c,d,e sa liczbami nie ujemnymi. na ile sposobow mozna rozwiazac to rownanie?

Mogę zapytać, gdzie widzisz układ równań? Temat poprawiłam. Kasia
Ostatnio zmieniony 29 cze 2007, o 18:58 przez rafalmistrz, łącznie zmieniany 1 raz.
soku11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6607
Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 119 razy
Pomógł: 1823 razy

Ilość rozwiązań równania w liczbach całkowitych nieuj

Post autor: soku11 »

Ale sa to liczby calkowite czy i tez ulamkowe?? Bo jak ulamkowe to raczej nieskonczenie wiele sposobow...
rafalmistrz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 47
Rejestracja: 16 kwie 2007, o 22:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: bielsk
Podziękował: 26 razy
Pomógł: 2 razy

Ilość rozwiązań równania w liczbach całkowitych nieuj

Post autor: rafalmistrz »

to sa tylko liczby calkowite. zapomnialem napisac.
jovante
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 204
Rejestracja: 23 cze 2007, o 14:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Siedlce
Pomógł: 56 razy

Ilość rozwiązań równania w liczbach całkowitych nieuj

Post autor: jovante »

Łatwo widać, że żadna z tych liczb nie może być wieksza niż 9. Wykorzystując funkcje tworzące wynik odczytamy znajdując wartość współczynnika stojącego przy \(\displaystyle{ x^{9}}\) w wyrażeniu \(\displaystyle{ (\sum_{i=0}^{9}x^{i})^5}\).
Zakładam przy tym, że kolejność składników sumy ma znaczenie, tzn. 0+0+0+0+9 nie jest tym samym co 9+0+0+0+0.
Awatar użytkownika
max
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3306
Rejestracja: 10 gru 2005, o 17:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lebendigentanz
Podziękował: 37 razy
Pomógł: 778 razy

Ilość rozwiązań równania w liczbach całkowitych nieuj

Post autor: max »

A korzystając z wzoru na liczbę kombinacji z powtórzeniami otrzymamy:
\(\displaystyle{ {9 + 5 - 1\choose 9} = {13\choose 9}}\)
(Załóżmy, że A,B,C,D,E są urnami, a w każdej urnie znajduje się co najmniej 9 kul. 9 razy wybieramy jedną z pięciu urn, z której następnie wyjmujemy kulę i przekładamy do jednego z pojemników a,b,c,d,e, przy czym kule z urny A wędrują do pojemnika a, kule z urny B do pojemnika b itd. Nietrudno zauważyć, że liczba wszystkich możliwych końcowych rozkładów kul w pojemnikach a,b,c,d,e jest równa liczbie rozwiązań równania.)
ODPOWIEDZ