Na ile sposobów... i szacowanie liczb

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
mkopmkop
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 3 wrz 2015, o 08:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

Na ile sposobów... i szacowanie liczb

Post autor: mkopmkop »

Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania:

Do plecaka wkładamy kolejno \(\displaystyle{ 11}\) różnych rzeczy. Na ile sposobów możemy to zrobić? Oszacuj tę liczbę.


Rozwiązanie to po prostu \(\displaystyle{ 11!}\), prawda? Liczba permutacji zbioru \(\displaystyle{ n}\)-elementowego.

Nie wiem tylko jak oszacować taką liczbę.
Ostatnio zmieniony 3 wrz 2015, o 09:30 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Na ile sposobów... i szacowanie liczb

Post autor: a4karo »

na przykład korzystając z faktu, że \(\displaystyle{ 1\cdot 11<2\cdot 10<3\cdot 9<\dots}\)
ODPOWIEDZ