Podać kombinatoryczne uzasadnienie wzoru

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
lutzi0
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 45
Rejestracja: 20 cze 2015, o 21:28
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 24 razy

Podać kombinatoryczne uzasadnienie wzoru

Post autor: lutzi0 »

Podać kombinatoryczne uzasadnienie wzoru

a) \(\displaystyle{ \sum_{k=0}^{n} {n \choose k} = 2^n}\)

b)\(\displaystyle{ \sum_{k=0}^{l} {n \choose k} {m \choose i-k}= {n+m \choose l}}\)

c)\(\displaystyle{ \sum_{l=0}^{k} {m \choose l} {n \choose k-l}= {n+m \choose k}}\)

d)\(\displaystyle{ \sum_{i=0}^{n-k} {n-i \choose k} = {n+1 \choose k+1}}\)


Co ja mam z tym zrobic?
Nie wiem nawet od czego zacząć.
Proszę o jakieś wskazówki.
Awatar użytkownika
Medea 2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2491
Rejestracja: 30 lis 2014, o 11:03
Płeć: Kobieta
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 479 razy

Podać kombinatoryczne uzasadnienie wzoru

Post autor: Medea 2 »

Przykład pierwszy - zliczaj podzbiory zbioru o \(\displaystyle{ n}\) elementach, osobno puste, osobno jednoelementowe, osobno dwuelementowe itd. Przykład drugi i trzeci to splot Cauchy'ego - możesz o tym doczytać w internecie.

Przykład czwarty - z \(\displaystyle{ n+1}\) osób musisz wybrać \(\displaystyle{ k+1}\). W tym celu ustalasz, że kapitanem drużyny będzie osoba o numerze \(\displaystyle{ n-i+1}\), zaś resztę wybierzesz spośród osób o numerach niższych.
ODPOWIEDZ