Planarność grafu

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
gardner

Planarność grafu

Post autor: gardner »

Proszę o rzucenie okiem:

\(\displaystyle{ X(G) \le 4 \Rightarrow G}\) planarny

Kontrprzykład :

Liczba chromatyczna grafu \(\displaystyle{ K_{5}}\) wynosi \(\displaystyle{ 4}\),a \(\displaystyle{ K_{5}}\) nie jest planarny.
Dawno nie trafiło mi się podchwytliwe zadanie, dlatego chcę się upewnić.
MatXXX
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 59
Rejestracja: 2 gru 2014, o 18:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 17 razy

Planarność grafu

Post autor: MatXXX »

Z tw. Brooksa liczba chromatyczna \(\displaystyle{ K_{5}}\) wynosi \(\displaystyle{ 5}\), bo \(\displaystyle{ \Delta = 4}\) i graf jest grafem pełnym, więc \(\displaystyle{ X(G) =\Delta + 1 = 5}\).
gardner

Planarność grafu

Post autor: gardner »

No właśnie, wrócę do tego jutro bo dzisiaj już padam. Czyli trzeba ugryźć to inaczej-- 19 sie 2015, o 10:45 --Zaraz zaraz,ale liczba chromatyczna grafu \(\displaystyle{ K_{3,3}}\) wynosi \(\displaystyle{ 2}\) a on na pewno nie jest planarny.
ODPOWIEDZ