1.Jeśli \(\displaystyle{ G}\) jest grafem \(\displaystyle{ k}\)-regularnym o \(\displaystyle{ p}\) wierzchołkach to
\(\displaystyle{ X(G) \ge \frac{p}{p-k}}\)
2. Dla każdego grafu \(\displaystyle{ G}\) o \(\displaystyle{ p}\) wierzchołkach \(\displaystyle{ X(G)X'(G ) \ge p}\).
W pierwszym zadaniu próbowałem wyjść ze znanej nierówności:
\(\displaystyle{ \frac{p}{ \beta _{0}} \le X(G) \le p- \beta _{0}+1}\)
Wystarczy więc wykazać, że
\(\displaystyle{ p-k \ge \beta _{0}}\) ?
Liczba chromatyczna i dopełnienie grafu
-
- Użytkownik
- Posty: 5974
- Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 1251 razy
Liczba chromatyczna i dopełnienie grafu
Używasz jakichś nieklasycznych oznaczeń?
Rozumiem, że \(\displaystyle{ X(G) = \chi (G)}\)? Czym jest \(\displaystyle{ \beta_0}\)?
Rozumiem, że \(\displaystyle{ X(G) = \chi (G)}\)? Czym jest \(\displaystyle{ \beta_0}\)?
Liczba chromatyczna i dopełnienie grafu
Tak, powinno być \(\displaystyle{ \chi}\). \(\displaystyle{ \beta _{0}}\) jest największą licznością niezależnego zbioru wierzchołków.
-
- Użytkownik
- Posty: 5974
- Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 1251 razy
Liczba chromatyczna i dopełnienie grafu
Odnośnie 2, rozumiem, że miało być \(\displaystyle{ \chi(G) \chi (G') \geq p}\)
Niech \(\displaystyle{ V_1, V_2, \ldots}\) będzie rozbiciem \(\displaystyle{ V}\) odpowiadającym najlepszemu kolorowaniu \(\displaystyle{ G}\). Każdy z tych zbiorów jest kliką w \(\displaystyle{ G'}\), więc
\(\displaystyle{ \chi(G') \geq \max \{ |V_j| \ : j=1,\ldots, \chi(G) \} \geq \frac{p}{\chi(G)},}\)
co kończy dowód.
Niech \(\displaystyle{ V_1, V_2, \ldots}\) będzie rozbiciem \(\displaystyle{ V}\) odpowiadającym najlepszemu kolorowaniu \(\displaystyle{ G}\). Każdy z tych zbiorów jest kliką w \(\displaystyle{ G'}\), więc
\(\displaystyle{ \chi(G') \geq \max \{ |V_j| \ : j=1,\ldots, \chi(G) \} \geq \frac{p}{\chi(G)},}\)
co kończy dowód.
Liczba chromatyczna i dopełnienie grafu
Co oznacza najlepsze kolorowanie? Że używamy jak najmniej kolorów?