Sposoby ustawienia rodaków

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
nemoqwe08
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 44
Rejestracja: 26 lip 2015, o 23:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tam ;)
Podziękował: 10 razy

Sposoby ustawienia rodaków

Post autor: nemoqwe08 »

Ahoj,
mam problem z zadaniem
Ile jest sposobów usadowienia rzędem 3 Anglików, 3 Francuzów i 3 Turków, aby: a)żadna trójka, b) żadna dwójka rodaków nie siedziała obok siebie? (wsk. do b) policzyć na ile sposobów może siedzieć przynajmniej jedna dwójka, przynajmniej dwie itd.)
no to do a) moja odpowiedź brzmi \(\displaystyle{ \sum_{i = 0}^{3} (-1)^i \cdot {3 \choose i} \cdot (3!)^i \cdot (9-2i)!}\)
na przykład
dla \(\displaystyle{ i = 0}\) mamy \(\displaystyle{ 9!}\) czyli ilość możliwości usadzenia wszystkich osób,
dla \(\displaystyle{ i = 1}\) mamy \(\displaystyle{ {3 \choose 1}}\) wybieramy trójkę która będzie siedziała obok siebie, \(\displaystyle{ 3!}\) permutujemy tę trojkę między sobą,\(\displaystyle{ 7!}\) usadzamy pozostałe osoby (włączając w to trójkę którą permutowaliśmy)

natomiast b)
(uznaję że gdy mamy 3 osoby siedzące obok siebie ABC to istnieją pary AB i BC)
\(\displaystyle{ \sum_{i = 0}^{6} (-1)^i \cdot {3+i-1 \choose i} \cdot {3 \choose 2}^i \cdot (2!)^i \cdot (9-i)!}\)
dla \(\displaystyle{ i = 0}\) mamy \(\displaystyle{ 9!}\) ilość usadzenia 9 osób
dla \(\displaystyle{ i = 2}\) mamy \(\displaystyle{ {3 + 2 - 1 \choose 2}}\) wybieramy 2 pary z trzech trójek osób \(\displaystyle{ {3 \choose 2} ^2}\) wybieramy dwie pary osób z trójek które wybraliśmy \(\displaystyle{ (2!)^2}\) permutujemy te dwie pary \(\displaystyle{ 7!}\) sadzamy pozostałe osoby,
ale dla \(\displaystyle{ i = 3}\) wydaje mi się że ten wzór już nie działa, bo gdy usadzimy 3 osoby ABC to istnieją tylko 2 pary, a nie trzy, a z \(\displaystyle{ {3+3-1 \choose 3}}\) może wyjść że 3 razy wybraliśmy tą samą trójkę, czyli będziemy z tej trójki wybierać 3 pary
Awatar użytkownika
Medea 2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2491
Rejestracja: 30 lis 2014, o 11:03
Płeć: Kobieta
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 479 razy

Sposoby ustawienia rodaków

Post autor: Medea 2 »

Srogo przesadziłeś, przyjacielu ._. Twoja suma z przykładu \(\displaystyle{ a}\) jest równa \(\displaystyle{ 283824}\), kiedy wszystkich permutacji jest tylko \(\displaystyle{ 1680}\)... Chyba, że ludzie tej samej narodowości są rozróżnialni, wtedy zwracam honor, zaś odpowiedź muszę uznać za poprawną (dostałam taką samą).
nemoqwe08
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 44
Rejestracja: 26 lip 2015, o 23:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tam ;)
Podziękował: 10 razy

Sposoby ustawienia rodaków

Post autor: nemoqwe08 »

no tak, uznałem że są rozróżnialni . a co z b) bo nic innego nie mogę wymyślić, a moja odpowiedź nie wydaje mi się prawidłowa
Awatar użytkownika
Medea 2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2491
Rejestracja: 30 lis 2014, o 11:03
Płeć: Kobieta
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 479 razy

Sposoby ustawienia rodaków

Post autor: Medea 2 »

Prawidłowa odpowiedź to \(\displaystyle{ 174 \cdot (3!)^3}\).

Kod: Zaznacz cały

Select[Map[Max[Map[Length, Split[#]]] &, Permutations[{a, a, a, f, f, f, t, t, t}]], # < 2 &] // Length
Jutro pomyślę nad niekomputerowym rozwiązaniem.
nemoqwe08
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 44
Rejestracja: 26 lip 2015, o 23:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tam ;)
Podziękował: 10 razy

Sposoby ustawienia rodaków

Post autor: nemoqwe08 »

No i co, wymyśliłaś coś?
ODPOWIEDZ