Rozpisywanie współczynnika dwumiennego

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
Adam17632
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 5 lip 2015, o 15:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom ;)

Rozpisywanie współczynnika dwumiennego

Post autor: Adam17632 »

Witam.
Chcę rozpisać współczynnik \(\displaystyle{ {5n +5\choose 4n+4}}\) w taki sposób:
\(\displaystyle{ {5n +5\choose 4n+4} ={5n\choose 4n}\frac{(5n+1)(5n+2)(5n+3)(5n+4)(5n+5)}{\dots}}\). A co będzie w mianowniku? \(\displaystyle{ (4n+1)(4n+2)(4n+3)(4n+4)}\)?
Awatar użytkownika
mortan517
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3359
Rejestracja: 6 lis 2011, o 15:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krk
Podziękował: 112 razy
Pomógł: 662 razy

Rozpisywanie współczynnika dwumiennego

Post autor: mortan517 »

Jeżeli chcesz w ten sposób to po prostu można tak:

\(\displaystyle{ {5n +5\choose 4n+4}=\frac{(5n+5)!}{(4n+4)! \cdot (5n+5-4n-4)!}}\)
ODPOWIEDZ