Własność symbolu Newtona
-
- Użytkownik
- Posty: 74
- Rejestracja: 20 wrz 2014, o 18:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 21 razy
Własność symbolu Newtona
\(\displaystyle{ k \in N \wedge n \in N \wedge k<n}\)
\(\displaystyle{ {n \choose k} + {n \choose k+1} = {n+1 \choose k+1}}\)
\(\displaystyle{ \frac{n!}{k!\cdot(n-k)!}+ \frac{n!}{(k+1)!\cdot(n-k-1)!}=\frac{(n+1)!}{(k+1)!\cdot(n-k)!}/:(n-k-1)!}\)
\(\displaystyle{ \frac{n!\cdot(n-k-1)!}{k!\cdot(n-k)!}+\frac{n!}{(k+1)!}=\frac{(n+1)!\cdot(n-k-1)!}{(k+1)!\cdot(n-k)!}}\)
\(\displaystyle{ \frac{n!}{k!\cdot(n-k)}+\frac{n!}{(k+1)!}=\frac{(n+1)!}{(k+1)!\cdot(n-k)}/\cdot(k+1)!}\)
\(\displaystyle{ \frac{n!\cdot(k+1)!}{k!\cdot(n-k)}+\frac{n!}{1}=\frac{(n+1)!}{(n-k)}}\)
\(\displaystyle{ \frac{n!\cdot(k+1)}{(n-k)}+\frac{n!}{1}=\frac{(n+1)!}{(n-k)}/\cdot(n-k)}\)
\(\displaystyle{ n!\cdot(k+1)+n!\cdot(n-k)=(n+1)!}\)
\(\displaystyle{ k+1+n-k=n+1}\)
\(\displaystyle{ k=k}\)
\(\displaystyle{ {n \choose k} + {n \choose k+1} = {n+1 \choose k+1}}\)
\(\displaystyle{ \frac{n!}{k!\cdot(n-k)!}+ \frac{n!}{(k+1)!\cdot(n-k-1)!}=\frac{(n+1)!}{(k+1)!\cdot(n-k)!}/:(n-k-1)!}\)
\(\displaystyle{ \frac{n!\cdot(n-k-1)!}{k!\cdot(n-k)!}+\frac{n!}{(k+1)!}=\frac{(n+1)!\cdot(n-k-1)!}{(k+1)!\cdot(n-k)!}}\)
\(\displaystyle{ \frac{n!}{k!\cdot(n-k)}+\frac{n!}{(k+1)!}=\frac{(n+1)!}{(k+1)!\cdot(n-k)}/\cdot(k+1)!}\)
\(\displaystyle{ \frac{n!\cdot(k+1)!}{k!\cdot(n-k)}+\frac{n!}{1}=\frac{(n+1)!}{(n-k)}}\)
\(\displaystyle{ \frac{n!\cdot(k+1)}{(n-k)}+\frac{n!}{1}=\frac{(n+1)!}{(n-k)}/\cdot(n-k)}\)
\(\displaystyle{ n!\cdot(k+1)+n!\cdot(n-k)=(n+1)!}\)
\(\displaystyle{ k+1+n-k=n+1}\)
\(\displaystyle{ k=k}\)
Ostatnio zmieniony 8 lip 2015, o 20:07 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieregulaminowa nazwa tematu.
Powód: Nieregulaminowa nazwa tematu.
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5220 razy
Własność symbolu Newtona
Przekształcenia są poprawne, ale warto dopisać, iż są one równoważne (bo samo to, że wychodząc od tezy, doszedłeś do czegoś prawdziwego, nie wystarcza za dowód tezy).
-- 8 lip 2015, o 11:43 --
Istnieje też prosty dowód kombinatoryczny, opierający się na tym, ze przy założeniach jak u Ciebie \(\displaystyle{ {n \choose k}}\) to liczba \(\displaystyle{ k}\)-elementowych podzbiorów zbioru \(\displaystyle{ n}\)-elementowego.
-- 8 lip 2015, o 11:43 --
Istnieje też prosty dowód kombinatoryczny, opierający się na tym, ze przy założeniach jak u Ciebie \(\displaystyle{ {n \choose k}}\) to liczba \(\displaystyle{ k}\)-elementowych podzbiorów zbioru \(\displaystyle{ n}\)-elementowego.
- Poszukujaca
- Użytkownik
- Posty: 2775
- Rejestracja: 21 maja 2012, o 23:32
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 1019 razy
- Pomógł: 166 razy
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5220 razy
Własność symbolu Newtona
Poszukujaca, miałaś oczywiście na myśli kombinatoryczny. Z grubsza o tak:
przy założeniach jak w pierwszym poście z tego wątku \(\displaystyle{ {n+1 \choose k+1}}\) to liczba \(\displaystyle{ k+1}\)-elementowych podzbiorów zbioru \(\displaystyle{ n+1}\)-elementowego. Ustalmy dowolny element zbioru \(\displaystyle{ n+1}\)-elementowego i zauważmy, że możemy wybrać \(\displaystyle{ k+1}\) spośród \(\displaystyle{ n+1}\)elementów albo wybierając wśród nich ten jeden konkretny przez nas ustalony - a to się odbywa na \(\displaystyle{ {1 \choose 1}{n\choose k}}\) sposobów, albo pomijając ten ustalony element - tj. wybieramy \(\displaystyle{ k+1}\) spośród \(\displaystyle{ n}\) pozostałych.
przy założeniach jak w pierwszym poście z tego wątku \(\displaystyle{ {n+1 \choose k+1}}\) to liczba \(\displaystyle{ k+1}\)-elementowych podzbiorów zbioru \(\displaystyle{ n+1}\)-elementowego. Ustalmy dowolny element zbioru \(\displaystyle{ n+1}\)-elementowego i zauważmy, że możemy wybrać \(\displaystyle{ k+1}\) spośród \(\displaystyle{ n+1}\)elementów albo wybierając wśród nich ten jeden konkretny przez nas ustalony - a to się odbywa na \(\displaystyle{ {1 \choose 1}{n\choose k}}\) sposobów, albo pomijając ten ustalony element - tj. wybieramy \(\displaystyle{ k+1}\) spośród \(\displaystyle{ n}\) pozostałych.
- Poszukujaca
- Użytkownik
- Posty: 2775
- Rejestracja: 21 maja 2012, o 23:32
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 1019 razy
- Pomógł: 166 razy
Własność symbolu Newtona
Nie do końca rozumiem..
Jeśli mamy \(\displaystyle{ n+1}\) elementów zbioru i jeden z nich ustalimy jako element podzbioru \(\displaystyle{ k+1}\) elementowego, to tworząc podzbiory wybieramy już tylko \(\displaystyle{ k}\) elementów spośród \(\displaystyle{ n}\) elementów czyli mamy \(\displaystyle{ c_{n+1}^{1} \cdot c_{n}^{k} = {n+1 \choose 1} \cdot {n \choose k}}\)
Jeśli mamy \(\displaystyle{ n+1}\) elementów zbioru i jeden z nich ustalimy jako element podzbioru \(\displaystyle{ k+1}\) elementowego, to tworząc podzbiory wybieramy już tylko \(\displaystyle{ k}\) elementów spośród \(\displaystyle{ n}\) elementów czyli mamy \(\displaystyle{ c_{n+1}^{1} \cdot c_{n}^{k} = {n+1 \choose 1} \cdot {n \choose k}}\)
- Medea 2
- Użytkownik
- Posty: 2491
- Rejestracja: 30 lis 2014, o 11:03
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 23 razy
- Pomógł: 479 razy
Własność symbolu Newtona
To działa inaczej. Masz grupę \(\displaystyle{ n = 11}\) osób, z czego dziesięcioro to dzieci, a jedna to nauczycielka. Teraz wybierając \(\displaystyle{ k = 3}\) osoby (podgrupę) możesz to zrobić wybierając nauczycielkę i \(\displaystyle{ k - 1 = 2}\) dzieci lub \(\displaystyle{ k = 3}\) dzieci (bez nauczycielki); ewentualnie wybrać \(\displaystyle{ k = 3}\) osoby nie patrząc, kim one są.
- Poszukujaca
- Użytkownik
- Posty: 2775
- Rejestracja: 21 maja 2012, o 23:32
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 1019 razy
- Pomógł: 166 razy
Własność symbolu Newtona
Medea 2, dziękuję. Wspaniały przykład. Teraz już rozumiem jak działa ten wzór.
Miżna po prostu jeden z elementów zbioru wyróżnić i w ten sposób rozbić na dwa przypadki, których możliwości się sumują.
Zaciekawiło mnie to. Co się stanie, gdy wyróżnimy dwa elementy w zbiorze \(\displaystyle{ n+2}\) elementowym? Czy prawdziwy wtedy będzie wzór:
\(\displaystyle{ {n \choose k}+ {2 \choose 1} \cdot {n \choose k+1} + {n \choose k+2}={n+2 \choose k+2}}\)
Dochodzi tu przypadek, kiedy wybieramy jeden z elementów wyróżnionych i resztę niewyróżnionych.
Miżna po prostu jeden z elementów zbioru wyróżnić i w ten sposób rozbić na dwa przypadki, których możliwości się sumują.
Zaciekawiło mnie to. Co się stanie, gdy wyróżnimy dwa elementy w zbiorze \(\displaystyle{ n+2}\) elementowym? Czy prawdziwy wtedy będzie wzór:
\(\displaystyle{ {n \choose k}+ {2 \choose 1} \cdot {n \choose k+1} + {n \choose k+2}={n+2 \choose k+2}}\)
Dochodzi tu przypadek, kiedy wybieramy jeden z elementów wyróżnionych i resztę niewyróżnionych.
-
- Użytkownik
- Posty: 4211
- Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków PL
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 758 razy
Własność symbolu Newtona
@Premislav
Jeżeli z przekształceń wynika, że obie strony równania są równoważne, to czy trzeba czegoś więcej?Premislaw pisze:Przekształcenia są poprawne, ale warto dopisać, iż są one równoważne (bo samo to, że wychodząc od tezy, doszedłeś do czegoś prawdziwego, nie wystarcza za dowód tezy).
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5220 razy
Własność symbolu Newtona
Może uwaga o przekształceniach równoważnych to w przypadku przekształcania równości nadmiar pedantyzmu (właściwie jedyne, co mogłoby zaszkodzić równoważności przekształceń przy równaniu to chyba pomnożenie przez zero). Jakoś się przyzwyczaiłem do równań modularnych i nierówności, gdzie mogą się pojawić przejścia będące implikacjami, a nie równoważnościami i wtedy wychodzenie od tezy może prowadzić do błędu.
Racja, nie będę już pisać, bo same głupoty wychodzą.
Racja, nie będę już pisać, bo same głupoty wychodzą.
-
- Użytkownik
- Posty: 4211
- Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków PL
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 758 razy
Własność symbolu Newtona
@Premislav
- Dziękuję za odpowiedź.
- Nie potrzebnie się tak stresujesz. Po prostu wykazałeś się ostrożnością, a lepiej jest być ostrożnym, niż nieostrożnym.
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8581
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3349 razy
Własność symbolu Newtona
Prawdziwość tego, jak i napisanego w temacie, wzoru można błyskawicznie zweryfikować na trójkącie Pascala.Poszukujaca pisze:Czy prawdziwy wtedy będzie wzór:
\(\displaystyle{ {n \choose k}+ {2 \choose 1} \cdot {n \choose k+1} + {n \choose k+2}={n+2 \choose k+2}}\)
Dochodzi tu przypadek, kiedy wybieramy jeden z elementów wyróżnionych i resztę niewyróżnionych.
- Poszukujaca
- Użytkownik
- Posty: 2775
- Rejestracja: 21 maja 2012, o 23:32
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 1019 razy
- Pomógł: 166 razy