Czy moje rozwiązanie jest OK?

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
Adam17632
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 5 lip 2015, o 15:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom ;)

Czy moje rozwiązanie jest OK?

Post autor: Adam17632 »

Hej,
bardzo prosiłbym o sprawdzeniem, czy mój tok rozumowania jest poprawny, jeśli nie - proszę o jakąś wskazówkę ;)
Udowodnić, że jeśli \(\displaystyle{ {n \choose k}=p_{1}^{a_{1}}p_{2}^{a_{2}}\ldots p_{k}^{a_{k}}}\) jest kanonicznym rozkładem na czynniki pierwsze, to dla każdego \(\displaystyle{ 1 \le i \le k}\) zachodzi nierówność \(\displaystyle{ p_{i}^{a_{i}} \le n}\).
Więc: wiadomo z twierdzenia Legendre'a, że w rozkładzie \(\displaystyle{ {n \choose k}}\) na czynniki pierwsze dana liczba \(\displaystyle{ p}\) występuje dokładnie \(\displaystyle{ \sum_{k=1}^{\infty}\bigg(\left \lfloor{\frac{n}{p^k}}\right \rfloor - \left \lfloor{\frac{k}{p^k}}\right \rfloor -\left \lfloor{\frac{n-k}{p^k}}\right \rfloor\bigg)}\) razy. Zakładam, że istnieje takie \(\displaystyle{ p}\), że \(\displaystyle{ p_{i}^{a_{i}}>n}\). Zauważam, że wówczas \(\displaystyle{ \left \lfloor{\frac{n}{p^k}}\right \rfloor=0, \left \lfloor{\frac{k}{p^k}}\right \rfloor =0}\) i \(\displaystyle{ \left \lfloor{\frac{n-k}{p^k}}\right \rfloor=0}\), w tym przypadku \(\displaystyle{ \sum_{k=1}^{\infty}\bigg(\left \lfloor{\frac{n}{p^k}}\right \rfloor - \left \lfloor{\frac{k}{p^k}}\right \rfloor -\left \lfloor{\frac{n-k}{p^k}}\right \rfloor\bigg)=0}\), zatem \(\displaystyle{ p}\) nie występuje w rozkładzie \(\displaystyle{ {n \choose k}}\) na czynniki pierwsze, co jest sprzeczne z założeniem i dowodzi poprawności twierdzenia. To tyle ;) Byłbym wdzięczny za jakieś komentarze.
Awatar użytkownika
Medea 2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2491
Rejestracja: 30 lis 2014, o 11:03
Płeć: Kobieta
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 479 razy

Czy moje rozwiązanie jest OK?

Post autor: Medea 2 »

Jeżeli \(\displaystyle{ a_i}\) jest duże, a potencjalnie może być, to składniki sumy zerują się dopiero od pewnego momentu - nie możesz chyba wnioskować, że wszystkie znikają.
Awatar użytkownika
jutrvy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1202
Rejestracja: 24 lis 2014, o 18:04
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 239 razy

Czy moje rozwiązanie jest OK?

Post autor: jutrvy »

Bardzo skomplikowane rozwiązanie, z atomówki do mrówki, jak na mój gust. Niech \(\displaystyle{ n = \prod_{i=1}^{k} p_i^{a_i}}\). Wtedy dla każdego \(\displaystyle{ i}\) zachodzi (z definicji) \(\displaystyle{ p_i > 1}\). Ponieważ dla każdego \(\displaystyle{ i}\) zachodzi również \(\displaystyle{ a_i > 0}\), to mamy, że \(\displaystyle{ p_i^{a_i} > 1}\), więc jeśli dla jakiegoś \(\displaystyle{ i}\) zachodziłoby \(\displaystyle{ p_i^{a_i} > n}\), to wtedy mamy, że \(\displaystyle{ 1 > \prod_{j=1, j\neq i}^{k} p_j^{a_j}}\) a to jest sprzeczność.
Nie wiem tylko, czy dobrze zrozumiałem treść zadania...
Awatar użytkownika
Medea 2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2491
Rejestracja: 30 lis 2014, o 11:03
Płeć: Kobieta
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 479 razy

Czy moje rozwiązanie jest OK?

Post autor: Medea 2 »

jutrvy, ale on chce rozkładać na czynniki pierwsze dwumian, a porównywać potęgi \(\displaystyle{ p_i^{a_i}}\) z \(\displaystyle{ n}\), czyli samym górnym indeksem.
Awatar użytkownika
jutrvy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1202
Rejestracja: 24 lis 2014, o 18:04
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 239 razy

Czy moje rozwiązanie jest OK?

Post autor: jutrvy »

O kurde, wybaczcie za spam
ODPOWIEDZ