Wyznaczyć postać jawną sumy
\(\displaystyle{ \sum_{k=1}^{n} (4 \cdot (-2)^k \cdot k-1)}\)
Proszę o pomoc -- 6 lip 2015, o 01:17 --
Postać jawna sumy
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 26 mar 2011, o 18:44
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Rzeszów
- jutrvy
- Użytkownik
- Posty: 1202
- Rejestracja: 24 lis 2014, o 18:04
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 239 razy
Postać jawna sumy
Rozbij na dwie sumy: \(\displaystyle{ 4\sum_{k=1}^nk(-2)^k + \sum_{k=1}^n(-1)}\). Wtedy tą pierwszą można policzyć tak:
Niech \(\displaystyle{ F(x) = \sum_{k=1}^n k x^k = x\sum_{k=1}^n kx^{k-1} =
x \left( \sum_{k=1}^nx^k \right)'}\)
Policz to do końca (skorzystaj ze wzoru na sumę \(\displaystyle{ n}\)-pierwszych wyrazów ciągu geometrycznego), wstaw \(\displaystyle{ x = -2}\) i masz pierwszą sumę z zadania, druga jest trywialna.
Niech \(\displaystyle{ F(x) = \sum_{k=1}^n k x^k = x\sum_{k=1}^n kx^{k-1} =
x \left( \sum_{k=1}^nx^k \right)'}\)
Policz to do końca (skorzystaj ze wzoru na sumę \(\displaystyle{ n}\)-pierwszych wyrazów ciągu geometrycznego), wstaw \(\displaystyle{ x = -2}\) i masz pierwszą sumę z zadania, druga jest trywialna.
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6909
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
Postać jawna sumy
Można też z sumowania przez części skorzystać
\(\displaystyle{ \sum_{k=1}^{n} (4 \cdot (-2)^k \cdot k-1)\\
=\sum_{k=1}^{n} (4k \cdot (-2)^k)-\sum_{k=1}^{n}{1}\\}\)
\(\displaystyle{ \sum_{k=1}^{n} (4 \cdot (-2)^k \cdot k-1)\\
=\sum_{k=1}^{n} (4k \cdot (-2)^k)-\sum_{k=1}^{n}{1}\\}\)
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6909
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
Postać jawna sumy
Tak , czynnik 4k różnicujemy , a czynnik \(\displaystyle{ \left( -2\right)^{k}}\) sumujemy
Chciałem też przez te części policzyć ale gdzieś popełniłem błąd
\(\displaystyle{ \sum_{k=1}^{n} (4 \cdot (-2)^k \cdot k-1)\\
=\sum_{k=1}^{n} (4k \cdot (-2)^k)-\sum_{k=1}^{n}{1}\\}\)
\(\displaystyle{ \sum_{k=1}^{n} (4k \cdot (-2)^k)=\\
\sum{4x\left( -2\right)^{x} \delta x}=- \frac{4}{3}x2^{x}-\left( - \frac{4}{3} \right) \left( \sum{\left( -2\right)^{x+1} \delta x} \right) \\
\sum{4x\left( -2\right)^{x} \delta x}=- \frac{4}{3}x2^{x}- \frac{8}{3} \left( \sum{\left(-2\right)^{x}\delta x} \right)\\
\sum{4x\left( -2\right)^{x} \delta x}=- \frac{4}{3}x2^{x}+\frac{8}{9}\left(-2\right)^{x}\\
\sum{4x\left( -2\right)^{x} \delta x}=- \frac{4}{9}\left( 3x-2\right)\left( -2\right) ^{x} \\
\sum_{0}^{n+1}{4x\left( -2\right)^{x} \delta x}=- \frac{4}{9}\left( 3n+1\right)\left( -2\right) ^{n+1}-\left( \frac{8}{9} \right) \\
= \frac{8}{9}\left( 3n+1\right)\left( -2\right) ^{n}-\frac{8}{9} \\}\)
Cała suma będzie wynosić
\(\displaystyle{ \frac{8}{9}\left( 3n+1\right)\left( -2\right) ^{n}-n-\frac{8}{9}}\)
Chciałem też przez te części policzyć ale gdzieś popełniłem błąd
\(\displaystyle{ \sum_{k=1}^{n} (4 \cdot (-2)^k \cdot k-1)\\
=\sum_{k=1}^{n} (4k \cdot (-2)^k)-\sum_{k=1}^{n}{1}\\}\)
\(\displaystyle{ \sum_{k=1}^{n} (4k \cdot (-2)^k)=\\
\sum{4x\left( -2\right)^{x} \delta x}=- \frac{4}{3}x2^{x}-\left( - \frac{4}{3} \right) \left( \sum{\left( -2\right)^{x+1} \delta x} \right) \\
\sum{4x\left( -2\right)^{x} \delta x}=- \frac{4}{3}x2^{x}- \frac{8}{3} \left( \sum{\left(-2\right)^{x}\delta x} \right)\\
\sum{4x\left( -2\right)^{x} \delta x}=- \frac{4}{3}x2^{x}+\frac{8}{9}\left(-2\right)^{x}\\
\sum{4x\left( -2\right)^{x} \delta x}=- \frac{4}{9}\left( 3x-2\right)\left( -2\right) ^{x} \\
\sum_{0}^{n+1}{4x\left( -2\right)^{x} \delta x}=- \frac{4}{9}\left( 3n+1\right)\left( -2\right) ^{n+1}-\left( \frac{8}{9} \right) \\
= \frac{8}{9}\left( 3n+1\right)\left( -2\right) ^{n}-\frac{8}{9} \\}\)
Cała suma będzie wynosić
\(\displaystyle{ \frac{8}{9}\left( 3n+1\right)\left( -2\right) ^{n}-n-\frac{8}{9}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 26 mar 2011, o 18:44
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Rzeszów
Postać jawna sumy
czy mógłbyś wyjaśnić przejścia w ostatnim poście bądź dokładniej jeszcze rozpisać?