Liczba naturalna pięciocyfrowa w zapisie nie występuje zero

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
moss2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 74
Rejestracja: 20 wrz 2014, o 18:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 21 razy

Liczba naturalna pięciocyfrowa w zapisie nie występuje zero

Post autor: moss2 »

Oblicz, ile jest liczb naturalnych pięciocyfrowych, w zapisie których nie występuje zero, jest dokładnie jedna cyfra 7 i dokładnie jedna cyfra parzysta.

Moje rozwiązanie:
Możemy wybierać spośród liczb: 1,3,5,9 - 4 cyfry do wyboru

Miejsce cyfry 7 możemy ustawić na 5 sposobów, pozostałe tylko na 4 sposoby.

\(\displaystyle{ 5 \cdot 4 \cdot 4 \cdot 4 \cdot 4=5 \cdot 4^{4} =5 \cdot 256=1024}\)

Nie wiem, czy dobrze.
macik1423
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 875
Rejestracja: 8 paź 2009, o 10:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: R do M
Podziękował: 56 razy
Pomógł: 234 razy

Liczba naturalna pięciocyfrowa w zapisie nie występuje zero

Post autor: macik1423 »

No prawie dobrze, ja bym na to tak popatrzył:
Cyfrę \(\displaystyle{ 7}\) można rzeczywiście ustawić na \(\displaystyle{ 5}\) sposobów, teraz cyfry parzyste jest ich \(\displaystyle{ 4}\), wybieramy jedną z nich na \(\displaystyle{ { 4\choose 1}=4}\) sposoby, trzeba jeszcze tej wybranej cyfrze wskazać miejsce z czterech, które zostały, a to znowu robimy na \(\displaystyle{ { 4\choose 1}=4}\) sposoby, na pozostałych miejscach wstawiamy cyfry nieparzyste, a więc:
\(\displaystyle{ 5\cdot 4\cdot 4 \cdot 4 \cdot 4 \cdot 4=5\cdot 4^{5}}\)
ODPOWIEDZ