Rozróżnialne i nierozróżnialne kostki

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
MathMaster
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 318
Rejestracja: 23 paź 2009, o 20:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Podziękował: 80 razy

Rozróżnialne i nierozróżnialne kostki

Post autor: MathMaster »

Witam

Mam takie zadanie.
Rzucamy jednocześnie trzema kostkami. Podaj zbiór Omega i określ na nim prawdopodobieństwo. Czy prawdopodobieństwo wyrzucenia trzech jedynek jest takie samo, jak prawdopodobieństwo wyrzucenia dwóch jedynek i dwójki?
Prawdopodobieństwa oblicz gdy:
- kostki są nierozróżnialne
- kostki są rozróżnialne (np. pokolorowane)
p1 - jedynki - kostki rozróżnialne
p2 - jedynki i dwójki - kostki rozróżnialne
p3 - jedynki - kostki nierozróżnialne
p4 - jedynki i dwójki - kostki nierozróżnialne

\(\displaystyle{ p_{1} = p_{2} = \frac{1}{6}^{3}}\)

Co do następnych to nie wiem

Z góry dziękuję za pomoc.
Awatar użytkownika
Medea 2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2491
Rejestracja: 30 lis 2014, o 11:03
Płeć: Kobieta
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 479 razy

Rozróżnialne i nierozróżnialne kostki

Post autor: Medea 2 »

Pisanie takich rzeczy bez określenia omegi nie ma zbyt wiele sensu.

I tak, jeżeli kości są rozróżnialne, to \(\displaystyle{ \Omega = \{1,2,\dots,6\}^3}\), a jeżeli nie są, to \(\displaystyle{ \Omega = \{(x,y,z) : 1 \le x \le y \le z \le 6\} \cap \ZZ^3}\).
Awatar użytkownika
mm34639
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 245
Rejestracja: 28 mar 2005, o 15:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 22 razy
Pomógł: 61 razy

Rozróżnialne i nierozróżnialne kostki

Post autor: mm34639 »

Heh...
chciałbym zobaczyć "na żywo" takie nierozróżnialne kostki i porzucać sobie nimi
ale to taka dygresja
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

Rozróżnialne i nierozróżnialne kostki

Post autor: Kartezjusz »

To drugie jest przy rozróżnialnych. Pierwszą współrzędną reprezentuje kostka zielona, druga żółta, trzecia białą. Ta dwójka może wypaść inaczej i w ogóle jest inna liczba możliwości.
Awatar użytkownika
mm34639
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 245
Rejestracja: 28 mar 2005, o 15:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 22 razy
Pomógł: 61 razy

Rozróżnialne i nierozróżnialne kostki

Post autor: mm34639 »

Jest dobrze

zauważ, że tam są nierówności między współrzędnymi: \(\displaystyle{ x \leq y \leq z}\)
ODPOWIEDZ