Współczynnik wielomianowy, definicja

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
garrincha94
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 10 lip 2014, o 19:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 1 raz

Współczynnik wielomianowy, definicja

Post autor: garrincha94 »

Witam, spotkałem się z zadaniem obliczenia wartości:

\(\displaystyle{ {11 \choose 2,3,4}}\)

niestety nigdzie nie mogę znaleźć definicji takiego współczynnika bo \(\displaystyle{ 2+3+4 \neq 11}\) , czy będzie on równy

\(\displaystyle{ {11 \choose 2,3,4,1,1} = \frac{11!}{2! \cdot 3! \cdot 4! \cdot 1! \cdot 1! }}\) ?
Ostatnio zmieniony 25 cze 2015, o 16:21 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Wszystkie wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach [latex] [/latex].
ODPOWIEDZ